Blog

Ako si vybrať tú správnu klimatizáciu?

Ako si vybrať tú správnu klimatizáciu?

Aby ste počas celého roka mali presne
tak teplochladno, ako si prajete

Kolko ľudí, toľko názorov. A platí to samozrejme aj pre výber novej klimatizácie, tak aby vyhovovala vášmu vkusu, ladila s interiérom, spĺňala technické nároky a ponúkala vysoký komfort s moderným ovládaním. Na čo sa teda zamerať, aby ste vybrali tú pravú? Najprv si určite, čo od klimatizácie očakávate. Sú vašou prioritou finančné náklady, alebo optimálny pomer cena/kvalita? Ak na financiách nezáleží a chcete dokonalosť vo všetkých smeroch, bude pre vás jasnou voľbou jedno z top riešení v ponuke. Výkon, dizajn, funkcionalita, účinná, úsporná a ekologická prevádzka – na tom všetkom záleží. Svoju novú klimatizáciu určite chcete využiť naplno a používať všetky jej funkcie tak, aby vám slúžila spoľahlivo, úsporne a poskytovala vytúžené pohodlie na dlhé roky. Je preto dôležité vybrať si to správne riešenie, šité na mieru práve pre vaše potreby.

Aké vlastnosti by teda mala mať?

Má primárne slúžiť na vykurovanie alebo chladenie? Má efektívne zvládať obe tieto činnosti? Potrebujete funkcie ako kŕbová logika, vetranie alebo odvlhčovanie? Bude klimatizácia pracovať vo veľmi teplej alebo naopak veľmi chladnej lokalite? Moderná klimatizácia, čiže tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, je energeticky najúčinnejšie riešenie chladenia ale aj vykurovania interiéru, a to dokonca aj pre domácnosti vo veľmi chladných klimatických podmienkach pri -25 ˚C.

Klimatizačný systém má rôzne režimy pre rôzne situácie. Aj keď najčastejšie asi budete používať automatický režim, niekedy môže byť výhodnejšie prepnúť na iný. Ak počas chladného dňa zakúrite v krbe, alebo cez okná prichádza do miestnosti veľa slnečného žiarenia, automatický režim nemusí byť najvhodnejšou možnosťou, pretože sa bude snažiť miestnosť ochladiť. V takom prípade je ideálny režim vykurovania. Počas horúcich dní možno využijete režim rýchleho chladenia spustený appkou cez WIFI ešte skôr ako prídete domov. Alebo inokedy podvečer využijete len režim "Ventilátor" pre väčšie prúdenie vzduchu...

Výber z vychytávok od rôznych značiek

Vo svojich prémiových modeloch má každá solídna značka aj sofistikované technologické vychytávky, ktoré nie sú len jednoduchou kombináciou výkonu zariadenia v kW a pohybu lamiel. Vo väčšine prípadov ide o patentované, jedinečné a vysokoúčinné technológie.

DAIKIN 3-D prúdenie vzduchu

Predstavuje kombináciu funkcie horizontálneho a vertikálneho otáčania lamiel vnútornej jednotky tak, aby prúd horúceho alebo studeného vzduchu cirkuloval až do rohov veľkých priestorov, do každej časti miestnosti. Smer prúdenia vzduchu alebo rýchlosť ventilátora na vnútornej jednotke môžete zmeniť tak, aby sa vyhriaty alebo vychladený vzduch dostal ďalej do miestnosti.

HITACHI FrostWash - autočistenie výmenníka

Všetky klimatizácie určené pre domáce použitie ponúkajú unikátnu funkciu čistenie tepelného výmenníka vnútornej jednotky. Jednotka sa podchladí tak, že sa vytvorí na lamelách výparníka námraza. Potom obráti chod, aby námraza sa roztopila a odniesla so sebou usadené nečistoty. Čistiaci cyklus je zakončený vysúšaním výmenníka pre zabránenie tvorbe plesní. Vplyv na úbytok baktérií a plesní bol pozorovaný už po jednom cykle FrostWash.

DAIKIN heat boost a vykurovanie od podlahy

Extra dávka tepla a pohodlia aj v Zime. Nastavená teplota sa dosiahne o 14% rýchlejšie než pri bežnej klimatizácii. Ideálne, ak potrebujete miestnosť vyhriať rýchlejšie. Heat plus poskytuje sálavé teplo z hornej časti jednotky, ktoré sa distribuuje po dobu 30 minút, následne sa prepne na predchádzajúce nastavenie. Podlahové vykurovanie distribuuje teplý vzduch zo spodnej časti jednotky tak, aby sa imitoval pocit podlahového vykurovania. Spolu vám tieto funkcie umožnia vytvoriť doma útulnú atmosféru vždy, keď je príliš chladno.

DAIKIN odvlhčovanie a zvhlčovanie vzduchu

Model Ururu Sarara dokáže upraviť vnútornú vlhkosť bez toho, aby ovplyvnil vnútornú teplotu zmiešaním chladného suchého vzduchu s teplým vzduchom. Pri zvlhčovaní absorbuje vlhkosť z vonkajšieho vzduchu a rovnomerne ju rozptýli vo vnútornom priestore. Tento model dokáže vďaka výkonnému režimu "vetrania" priviesť do interiéru vašej domácnosti čerstvý a čistý vzduch aj so zatvorenými oknami a za menej ako 2 hodiny naplniť miestnosť o rozlohe viac než 26 m2 čerstvým vzduchom.

DAIKIN Flash Streamer - čistenie vzduchu

Užite si lepší a čistejší vzduch. Technológia Flash Streamer vyvinutá spolčnosťou Daikin, rozkladá alergény, ako je peľ a plesňové alergény a odstraňuje pachy a rozkladá nečistoty vo vzduchu oxidáciou. Výboj Flesh Streameru je druh plazmového výboja, ktorá stabilne generuje vysokorýchlostné elektróny s oveľa vyššou oxidačnou kapacitou ako má konvenčný plazmový výboj. Daikin Flash Streamer tak nepretržite odstraňuje pachy, baktérie, vírusy, plesne a iné látky znečisťujúce ovzdušie, vrátane formaldehydu z nábytku. Nájdete ho v jednotkách Sarara, Stylish a Perfera.

HITACHI Nano-titánový wasabi filter

Vo vybraných modeloch sa nachádza moderný Hitachi nano-titánový filter, ktorý výrazne prispieva k odstráneniu zápachov a odstránenia iných mikročastíc. Oxid titánu je už dlhé roky využívaný ako fotokatalyzátor, ale Hitachi tento materiál vylepšil tým, že veľkosť častíc zmenšil, až na úroveň nanometrov - viac ako 1000-krát menšiu úroveň ako u normálnych antibakteriálnych prostriedkov. Preto dokáže tento veľmi jemný katalyzátor zachytiť aj najmenšie znečistenia, ktoré cez iné filtre bežne preniknú. Účinnosť nano-titánového materiálu sa časom neznižuje ani nevymizne, pretože častice sa na jeho povrchu neukladajú.

HITACHI Air Purifying - ionizácia vzduchu

Možnosť čistenia vzduchu v našom Premium zariadení zahŕňa automatické čistenie filtrov, ionizáciu vodných pár, ako aj nerezovo-plazmové čistenie vzduchu. Ionizované vodné pary sa rozložia v celom priestore, naviažu na seba častice a zápachy, ktoré sú následne spätne privedené do zariadenia. Súčasne sú pomocou dvoch plazmových elektród emitované záporné ióny. Záporné ióny s naviazanými kontaminantami zo vzduchu sú vedené k nerezovému filtru s mikrositom, kde sú bezpečne zachytené. Týmto je zabezpečené intenzívne čistenie vzduchu.

MITSUBISHI PLASMA QUAD PLUS filter

Je to kompletná jednotka na čistenie vzduchu, ktorá spolu s deodorizačným filtrom vytvára lepšie vnútorné prostredie pre celú rodinu. Nachádza sa vo vybraných modeloch a ďalšie modely klimatizácií je možné o túto funkciu rozšíriť. Prostredníctvom elektrostatického nabíjania filtračný systém rozkladá častice uviaznuté vo filtri a pôsobí ako clona. Filter nie len zachytáva ale aj neutralizuje mikroskopické častice v suspenzii, ktorá pôsobí ako elektrická bariéra. Účinne odstraňuje zo vzduchu prach a častice PM2,5, vírusy, baktérií a plesní, alergény ako je peľ aj roztoče a zároveň eliminuje a neutralizuje pachy.

PANASONIC Technológia nanoe™ X

Hydroxylové radikály sú hojne dostupné vo voľnej prírode a majú schopnosť potláčať znečisťujúce látky, vírusy a baktérie, vďaka čomu čistia vzduch a redukujú zápach. Technológia nanoe™ X od Panasonic posúva možnosti využitia hydroxylových radikálov v interiéri, ako prírodného čistiaceho prostriedku ešte ďalej a vytvára hydroxylové radikály nachádzajúce sa vo vode, čím výrazne zvyšuje ich účinnosť. V prírode majú hydroxylové radikály životnosť menej ako jednu sekundu. Nanoe™ X ju však dokáže predĺžiť na viac ako 10 minút. Výkon technológie nanoe™ X sa líši v závislosti od veľkosti miestnosti, prostredia a používania a dosiahnutie plného účinku môže trvať niekoľko hodín.

PANASONIC Aerowings 2.0 - prúdenie vzduchu

Technológia Aerowings pozostáva z dvoch samostatných flexibilných lopatiek, ktoré usmerňujú prúd vzduchu a umožňujú jeho rovnomernú distribúciu v miestnosti. Vďaka veľkej prídavnej lopatke má jednotka vylepšenú schopnosť zdvihnutia prúdu vzduchu. Aerowings 2.0 má novú funkciu "sprchového" chladenia, ktorá umožňuje rovnomernú koncentráciu prúdu vzduchu smerom k stropu. Výsledkom je príjemný chladivý vzduch, ktorý sa jemne vznáša po celej miestnosti, namiesto nepretržitého studeného fúkania. Pri vykurovaní vypúšťa Aerowings koncentrovaný prúd vzduchu nadol, čím vzniká efekt ako pri vyhrievaní vzduchu podlahovým vykurovaním, pri ktorom vzduch následne stúpa nahor a zaplňuje miestnosť.

DAIKIN Inteligentné oko - snímač pohybu

Funkcia Snímač pohybu využíva snímače na zistenie prítomnosti osôb v miestnosti a presmerovanie priameho prúdenia vzduchu mimo nich, aby vytvorila dokonalý prietok vzduchu. Keď systém zistí neprítomnosť osôb v miestnosti, automaticky sa prepne do režimu úspory energie. Tento trojzónový snímač pohybu, inteligentné oko, vykonáva detekciu tromi smermi – vľavo, dopredu a vpravo. Ak sa v miestnosti nikto nenachádza, jednotka sa automaticky prepne do vami prednastaveného režimu a po návrate osôb do miestnosti sa prevádzka klimatizácie obnoví.

MITSUBISHI 3D senzor I-SEE

I-see je 3D senzor, ktorý meria teplotu v miestnosti pomocou infračerveného senzora, a tiež je schopný zistiť polohu osôb. To vám umožňuje nadefinovať si preferované prúdenie vzduchu. Pomocou senzora môže byť vyfukovaný vzduch smerovaný k ľuďom, preč od ľudí alebo rovnomerne do priestoru, kde sa ľudia často zdržiavajú. Snímač je možné použiť aj na šetrenie energie automatickým znížením výkonu vykurovania, keď snímač už nedetekuje prítomnosť ľudí v priestore. Prevádzka vykurovania môže opäť normálne pokračovať, keď snímač opäť zaznamená osobu v miestnosti.

HITACHI Leave home - dlhodobá neprítomnosť

Funkcia „Leave home“ od Hitachi, je toho času jedinečná na trhu a zabraňuje poklesu teploty priestoru pod 10°C, ak sa v ňom dlhšiu dobu nezdržiavate (napr. počas dovolenky). Tým zabránite vychladnutiu prietoru a tvorbe plesní. Trvanie funkcie môže byť individuálne nastavené. Ak napríklad cestujete na tri týždne na dovolenku a tomu zodpovedajúc nastavíte túto funkciu na 21 dní, po tomto čase sa zariadenie spustí do predtým nastavenej „normálnej“ prevádzky

MITSUBISHI HYPERHEATING - vykurovanie

Technológia Mitsubishi Hyper Heating ponúka unikátny hyperohrev klimatizáciou - úsporné vykurovanie do -25°C v exteriéri a v prípade klimatizácie MSZ-RW dokonca až do -30°C a to aj v mutisplite. Výkonný kompresor týchto zariadení dosahuje pozoruhodnú energetickú účinnosť aj pri nízkej okolitej teplote a výsledkom je príjemné teplo pri nízkej spotrebe elektriny. Napriek vysokému vykurovaciemu výkonu vám tento typ klimatizácií pomôže znížiť prevádzkové náklady v chladnom období a v zime a poskytne vám tak príjemne vyhriaty domov za nižšiu cenu.

Ovládanie appkou cez WIFI

Inteligentné ovládanie appkou je už dlho bežné u všetkých značiek v našej ponuke. U niektorých lacnejších modelov ale nemusí byť v základnej výbave, preto sa informujte vopred. Je to ale moderné, pohodlné a praktické ovládanie vašej klimatizácie, a preto stojí za zmienku aj medzi extra funkciami. Pridajte si do telefónu voliteľnú, jednoducho ovládateľnú aplikáciu od príslušného výrobcu zariadenia a majte svoje jednotky pod kontrolou, nech ste kdekoľvek. Kompatibilita so službami Alexa alebo Google Home vám umožňuje ovládať klimatizáciu aj hlasom.

Zvážte veľkosť priestoru a počet miestností

Čím väčší priestor, tým výkonnejší systém budete potrebovať. Pri štandardnej výške stropu, by na každých 10 m² plochy mal pripadať výkon aspoň 1 kW. Je dôležité navrhnúť systém s tým správnym výkonom, inak bude pracovať neefektívne a nebudete spokojní s výsledkami. V ideálnom prípade by mala byť aj vaša domácnosť dobre izolovaná, tak aby pomáhala zachovať správnu teplotu a udržať filtrovaný a prípadne aj zvlhčený vzduch v interiéri. Preto sú tieto moderné systémy vhodnejšie do dobre navrhnutých a izolovaných novostavieb alebo domov po renovácii.

Každá klimatizácia vyžaduje pre správne fungovanie optimálne prúdenie vzduchu a to závisí od členitosti interiéru, polohy a veľkosti okien, blízkosti spotrebičov, zdrojov tepla, atď... Najlepšie riešenie z technického hľadiska ale nemusí byť vždy ideálne aj z toho estetického, a preto sa často hľadá kompromis. Vonkajšia jednotka tiež vyžaduje dostatočný priestor na prúdenie vzduchu, pohodlnú údržbu a podĺa možnosti miesto v tieni. Voľba nemusí byť jednoduchá, ale náš technik vám pri obhliadke poradí najvhodnešie umiestnenie zariadenia.

Do bežných domácností a bytov s miestnosťami priemernej veľkosti najčastejšie inštalujeme nástenné a parapetné jednotky primeraného výkonu. Pre klimatizáciu väčších interiérov, reštaurácií, hál v hoteloch, alebo konferenčných miestností sú vhodnejšie kazetové jednotky s vyšším výkonom. Do priestorov s nedostatkom miesta na inštaláciu sú zase ideálne kanálové jednotky.

Párový alebo multisplit systém?

Potrebujete mať vnútornú jednotku v každej miestnosti? Nie je to nevyhnutné, ale... Klimatizácie dokážu vykúriť alebo vychladiť aj veľké plochy, ale sú zvyčajne stavané len na jednu miestnosť bez velkých tepelných bariér alebo zón a niektoré funcie, napr. detekcia prítomnosti osôb v miestnosti alebo pokročilé prúdenie vzduchu smerovaním lamiel sa na to spoliehajú. Ak sa ale vnútorná jednotka výkonovo nadimenzuje na väčšíu plochu, bude regulovať teplotu aj vo vedľajšej miestnosti. Je však ideálne využiť flexibilný párový alebo optimalizovaný multi systém. Nespornou výhodou multi systému je okrem iného aj možnosť kedykoľvek pridať do systému ďalšiu vnútornú jednotku, pričom maximum je až päť vnútorných jednotiek na jednu vonkajšiu.

Párový systém

Jedna vonkajšia jednotka je pripojená k jednej vnútornej jednotke. Potrebujete klimatizáciami v rovnakom čase jednu miestnosť vykurovať a zároveň inú chladiť, čiže používať oba režimy súčasne? Alebo potrebujete mať z prevádzkových a bezpečnostných dôvodov v každej miestnosti nezávislé klimatizačné okruhy? Stačí si len vybrať ten správny typ systému s optimálnym výkonom pre každý priestor zvlášť. Každá vonkajšia jednotka nezávisle získava teplo v exteriéri a distribuuje ho s vhodnou teplotou do konkrétnej miestnosti. Môžete teda vykurovať alebo chladiť jeden priestor úplne nezávisle od druhého. Toto riešenie vám tiež umožňuje vybrať si akúkoľvek vnútornú jednotku.

Multi systém

Jednu vonkajšiu jednotku možno pripojiť k dvom až piatim vnútorným jednotkám, čo vám umožňuje ovládať teplotu v niekoľkých miestnostiach nezávisle. V každej miestnosti môže byť umiestnená jednotka inej veľkosti a iného typu, tak aby zodpovedala požiadavkám daného priestoru a vašim preferenciám. Môžete sa napríklad rozhodnúť pre menšiu jednotku v spálni a väčšiu, výkonnejšiu v obývacej izbe. Každú jednotku môžete nastaviť samostatne pomocou jej vlastného diaľkového ovládača alebo aplikácie. Je treba vedieť, že v multisplitovom zapojení môžete nastaviť jednotlivé vnútorné jednotky na rôzne teploty, ale systém môže byť v jednom okamihu iba v móde vykurovania, alebo naopak móde chladenia.

Nájdite svoj štýl

Vnútorné klimatizačné jednotky sa vyrábajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach. To znamená, že vybrať si môže naozaj každý podľa svojich potrieb a preferencií. Dobrou správou pre milovníkov dizajnu je, že nástenné jednotky sú k dispozícii v rôznych farbách a povrchových úpravách. Niektoré z nástenných vnútorných jednotiek získali známe dizajnové ocenenia, ako sú Reddot, iF alebo Good Design Award, atď.. Okrem nástenných modelov je ale v našej ponuke aj množstvo štýlových parapetných, podstropných, kazetových alebo kanalových jednotiek.

DAIKIN

Ktorá klimatizácia sa vám páči najviac, je nakoniec len na vás. Obľúbite si matnú čiernu klimatizáciu Daikin Stylish s decentným dizajnom, ktorá do interiéru elegantne zapadá a na tmavej stierke s nenápadne stráca? Alebo skôr uprednostníte jej ďalšie farebné varianty pre zýraznenie kontrastu voči farbe steny? Alebo vás viac zaujme Daikin Emura - ikona súčasných klimatizácií, navrhnutá aby lahodila oku s minimálnym vizuálnym vplyvom na interiér. Je k dispozícii v elegantnom bielom, striebornom alebo čiernom vyhotovení a dokonale kombinuje oceňovaný dizajn a výnimočné technické vlastnosti. Ide o skvelý funkčný dizajn so štíhlou siluetou s hravými tieňovými líniami v pohotovostnom i prevádzkovom režime. Je tu aj špičková Daikin Ururu Sarara s technológiou piatich funkcií kombinovaných v jednom produkte. Táto dizajnovka s ocenením Reddot Design Award je jediný klimatizačný systém na trhu, ktorý v sebe spája vykurovanie, chladenie, zvlhčovanie, odvlhčovanie a vetranie. Dokonale zapadne do vášho interiéru a prispôsobí sa vášmu životného štýlu. Ocenený dizajn jednotky bol inšpirovaný japonským vejárom Ogi. Uprednostníte Daikin Perfera? Prémiovú vysokovýkonnú klimatizáciu pre komfortnejšie prostredie počas všetkých ročných období, ktorá bude elegantne ladiť s vašim interiérom. Kombinuje vykurovanie, chladenie a čistenie vzduchu v jednej prémiovej nástennej jednotke s energetickou účinnosťou až do triedy A+++. Dvojitá klapka zužuje prúdenie vzduchu a spôsobuje, že vzduch sa dostane ďalej, aby sa vytvorilo rovnomerné rozloženie teploty.

HITACHI

Rad klimatizácií invertorového typu RAI-RPE Hitachi Light Commercial premosťuje priepasť medzi domácimi a komerčnými produktmi a ponúka vysokú účinnosť, kvalitnú techniku ​​a štýlový dizajn. Je zacielený na malé a stredné kancelárie, reštaurácie a maloobchod ale aj na obsluhu domácich priestorov, v ktorých sa požadujú materiály a komponenty najvyššej kvality. Kazetová klimatizácia Hitachi Light Commercial je vybavená senzorom prítomnosti osôb a prúdenie vzduchu je nastaviteľné v 4 smeroch, takže každú lamelu môžete natočiť samostatne, alebo ju úplne zavrieť. Jednotka je tichá, beží na ekologickom chladive R32 a je kombinovateľná s vonkajšími jednotkami Multizone Premium. HITACHI Shirokuma RAF-RXE - parapetná klimatizácia má premyslené funkcie a dizajn a bola špeciálne vyvinutá pre severské podnebie a pre zákazníkov, ktorí si potrpia na dizajn. Vyrába sa vo výkonoch chladenia do 5 kW a je testovaná a funkčná aj pod -25°C. Je vybavená aj funkciou Frost Wash a senzorom prítomnosti osôb. Inštaluje sa na stenu alebo s podstavcom priamo na zem. Spodný výfuk vzduchu umožňuje výbornú distribúciu vzduchu do všetkých kútov miestnosti. Má dezodoračný a antibakteriálny filter, ktorý pohlcuje prach, plesne a iné škodlivé mikroorganizmy. Patrí k najtichším parapetným jednotkám. HITACHI Premium RAK-PSE - nástenná klimatizácia je najvyšší rad nástenných klimatizácií Hitachi Premium a ponúka vysoký komfort, eleganciu a úsporu. Od ostatných nástenných klimatizácií Hitachi sa líšia najmä nerezovým vnútorným povrchom, automatickým čistením filtra (funkcia iClean+) a podsvieteným displejom na paneli jednotky. Nerezový vnútorný povrch odpudzuje prach a zaručuje maximálnu hygienu vzduchu. Tento rad má tiež zabudovanú funkciu Frost Wash a senzor prítomnosti osôb. Pri návrhu bola venovaná maximálna pozornosť modernému a elegantnému dizajnu a ponúka sa v matnej bielej a striebornej. HITACHI Light Commercial RAK-RPE - nástenná klimatizáciaje výkonnostné rozšírenie radu Performance. Rad Light Commercial je vhodný pre intenzívnejšiu prevádzku, nemá však funkciu Frost Wash. Môže byť prevádzkovaná pri vonkajšej teplote až -15 °C. Dodávame ju vo výkonoch chladenia a vykurovania 5 - 7 kW, s ekologickým chladivom R32. Zabudovaný senzor prítomnosti osôb zistí, či sa niekto nachádza v miestnosti a pri neprítomnosti osôb prejde klimatizácia do úsporného režimu, ktorý je zrušený po návrate osôb. Vnútorná jednotka má kompaktný dizajn so šírkou 900 mm a je možné kombinovať ju do multisplitu. Má zabudovanú aj podporu pre WLAN.

PANASONIC

PANASONIC Etherea nanoe™ X - nástenná dizajnová klimatizácia. Nový inteligentný rad Etherea s pokročilými možnosťami ovládania, špičkovým výkonom, štýlovým vzhľadom, inteligentnými funkciami a technológiu nanoe™ X, premení váš domov na pohodlné a čisté miesto, kde bude radosť tráviť čas. Technológia Aerowings 2 ponúka novú funkciu "stropného" chladenia, ktorá usmerňuje prúd vzduchu smerom k stropu s výsledkom príjemného "sprchového" chladivého efektu po celej miestnosti. Pri vykurovaní naopak vypúšťa technológia Aerowings prúd vzduchu nadol s efektom veľmi podobným podlahovému vykurovaniu. Technológia nanoe™ X vytvára hydroxylové radikály, ktoré potláčajú znečisťujúce látky, vírusy a baktérie a vďaka tomu čistia vzduch a redukujú zápach. Technológia nanoe™ X dokáže veľmi výrazne predĺžiť ich životnosť z cca jednej sekundy až na viac ako 10 minút a dokáže tak premeniť rôzne tvrdé aj mäkké povrchy a celý interiér na čistejšie a príjemnejšie miesto. PANASONIC Parapetná klimatizácia s invertorom+ má integrovanú technológiu nanoe™ X a prelomovým dizajnom sa dokonale integruje aj do najmodernejších interiérov. Je to inteligentné riešenie vyrobené z kvalitných materiálov pre domov plný čistoty, pohodlia a príjemnej atmosféry. Má pokročilé možnosti ovládania, špičkový výkon aj v režime kúrenia pri nízkych teplotách, štýlový vzhľad a inteligentné funkcie. Jej elegantný jednoliaty dizajn je aj vysoko funčný, robustný a stavaný pre dlhodobo stabilný a optimálny výkon. Získala ocenenie iF Product Design Awards, ktoré patrí medzi najprestížnejšie ocenenia za dokonalosť produktového dizajnu. Je ideálnym klimatizačným systémom pre domáce aj menšie komerčné aplikácie. PANASONIC Kazetová klimatizácia, 4-cestná je výkonná štvorcestná kazetová jednotka, ideálna pre kancelárie, obchodné priestory a reštaurácie. Dokonale sa hodí pre kazetové a sádrokartónové stropy s rozmermi od 60x60 cm. Maximálne účinný systém inverter pre väčšie úspory, vynikajúca účinnosť A++. Jedna z najtichších kazetových klimatizácií - tichý režim znižuje prevádzkovú hlučnosť len na 22 dB(A), tichý ako šum listov na strome vo vánku. O maximálny komfort sa starajú funkcie ako pokročilá filtrácia plesní, vírusov a alergénov, protizápachová filtrácia, tichý a výkonný režim, rovnomerne prúdenie vzduchu, automatická regulácia zvislého prúdenia vzduchu, režim Hot Start, automatický reštart po výpadku napájania, atď.

FUJITSU

FUJITSU Nocria X je nástenná klimatizácia - nová vlajková loď spoločnosti FUJITSU s nevšedným dizajnom, určená pre náročných užívateľov. Funkcia Hybrid Airflow kombinuje prúdenie vzduchu rôznych teplôt a rýchlostí a tým vytvára príjemný priestor pre užívateľa. Pomocou tlačidla Comfort na bezdrôtovom diaľkovom ovládači je možné nastaviť príjemné, bočné prúdenie vzduchu pre ešte vyšší komfort. Vysoko ekologická a maximálne účinná klimatizačná jednotka. Nominálny výkon chladenia je 3.4 kW. Funkcia automatického čistenia filtra. WiFi modul je už súčasťou dodávky. FUJITSU série KRLB je prémiová kazetová klimatizácia pre veľké miestnosti s nominálnym výkonom chladenia 9.5 kW a chladivom R32, s kruhovým výfukom vzduchu a individuálnym nastavením sklonu lamiel výfuku. Špecialitou tejto klimatizácie sú najmä kompaktné rozmery, jej výška je iba 288mm. Aj tu nájdete funkciu odvlhčovania a tri druhy časovačov. Štýlový dizajn s možnosťou dokúpiť čierny dekoračný panel a široký výber voliteľného príslušenstva robia z tejto klimatizácie ideálneho kandidáta pre domácnosť a kanceláriu. Klimatizácia má možnosť rozšírenia o senzor pohybu osôb a ovládania prostredníctvom WiFi. Klimatizácia FUJITSU série LVTB je flexibilná podstropno-parapetná klimatizácia s dvojitým dizajnom a ponúka možnosť parapetnej aj podstropnej montáže. Výkon chladenia začína na 5.2 kW a je vhodná na vykurovanie aj pri -15ºC. Funkcia Double auto swing a kombinácia horizontálnej a vertikálnej automatickej lamely zabezpečuje komfortnú distribúciu vzduchu v miestnosti. Ovládanie je možné aj prostredníctvom WiFi ale ide o voliteľné príslušenstvo. Klimatizácia jemne ohrieva/chladí miestnosť, tak že ventilátor udržuje stúpajúci teplý vzduch od nižšej vrstvy vzduchu v miestnosti. Veľkou výfukovou lamelou a novou štruktúrou výfuku vzduchu sa dosiahlo nie len komfortné prúdenie vzduchu ale aj tichá prevádzka.

MITSUBISHI

MITSUBISHI Diamond Hyperheating nástenná klimatizácia MSZ-LN Dizajn Premium, spája skvelý návrh a vysokú energetickú účinnosť. Klimatizácia je vyvinutá pre štýlové interiéry moderných budov a optimalizovaná pre vykurovanie s novou technológiou Mitsubishi HyperHeating, vhodná aj do veľmi chladných oblastí. Predstavujeme Vám nástennú klimatizáciu MITSUBISHI MSZ-LN Hyperheating Dizajn Premium, dokonalú harmóniu dizajnu, efektivity a nízkej hlučnosti. Klimatizácie Mitsubishi Hyperheating DIZAJN PREMIUM majú 100% výkon do vonkajšej teploty -15°C a dokážu efektívne vykurovať aj pri vonkajšej teplote pod -25°C! Dodávame ich v štyroch farebných prevedeniach: prírodná biela, perleťová biela, onyxovo čierna a rubínovo červená s IR ovládačom vo farbe jednotky. MITSUBISHI Podstropná klimatizácia PCA-M poskytuje veľký výkon ukrytý v modernom dizajne s možnosťou prívodu čerstvého vzduchu do interiéru cez štandardné napojenie. Podstropné jednotky PCA-M sa vyznačujú energeticky úspornou inverterovou technológiou umožňujú použiť staré Cu potrubie, sú predplnené ekologickým chladivom R32 a majú autodiagnostikou poruchy. Poteší aj autoreštart pri výpadku prúdu a možnosť zálohovania/redundancie až 3 systémov. Vonkajšia jednotka ponúka aj tichý režim a možnosť nastaviť teplotu chladenia na 14°C. MITSUBISHI HyperHeating Premium nástenná klimatizácia je nový vlajkový model série RW s technológiou Hyperheating, dosahuje vynikajúce vykurovacie výkony pri extrémne nízkych vonkajších teplotách, a to pri vysokej energetickej účinnosti. Navyše ponúka účinné funkcie čistenia vzduchu a mnohé ďalšie inteligentné funkcie, ktoré vám poskytnú vytúžený komfort. V cene je sofistikovaný 3D snímač I-see, ktorý meria teplotu v miestnosti pomocou infračerveného senzora, a tiež je schopný zistiť polohu osôb. To vám umožňuje nadefinovať si preferované prúdenie vzduchu vzhľadom k osobám v miestnosti. Elegantná výkonná jednotka série RW ponúka unikátny hyperohrev s vykurovaním až do -30°C aj v mutisplite.

Keď nerozhoduje dizajn
ale nechcete sa vzdať kvality

Nemáte vysoké nároky na dizajn, alebo ho priestory v ktorých bude klimatizácia nainštalovaná nevyžadujú? Nehľadáte náročné estetické riešenie ale napriek tomu sa nechcete vzdať kvality a pokročilých funkcií? Je tu množstvo ďalších modelov vnútorných jednotiek, ktoré sú kvalitou a technicky na vysokej úrovni, s výbornou filtráciou, vysokou energetickou účinnosťou a sú dostupné v celom rozsahu výkonov za výhodnejšiu cenu.

Čo ešte ovplyvňuje výber klimatizácie?

Spotreba a energetická účinnosť zariadenia

Ak zvažujete inštaláciu klimatizácie je rozumné mať aspoň približnú predstavu o tom, koľko elektriny spotrebuje a kľúčom k udržaniu nízkych nákladov je práve energetická účinnosť. Všetky elektrické a elektronické zariadenia predávané v EÚ majú označenie energetickej účinnosti, takže vám dokážu uľahčiť vaše rozhodovanie. Dôležitá je tiež sezónna účinnosť zariadení pre vykurovanie - Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) a chladenie - Seasonal Coefficient Of Performance (SCOP). Podstatou je, že čím je koeficient vyšší, tým je zariadenie efektívnejšie a podľa hodnoty je jednotka zaradená do energetickej triedy. Medzi najúspornejšej patria tie, ktoré majú sezónnu energetickú účinnosť pri chladení 8,5+ a skóre SCOP okolo 5,0. Majú ho zariadenia v najúspornejšej energetickej triede A+++. Klimatizácia, ktorú si vyberiete, by mala mať skóre SEER nad 5,0 a skóre SCOP nad 3,5. Finančné náklady na prevádzku klimatizácie môžete odhadnúť aj sami na základe spotreby konkrétneho modelu v kilowatthodinách. Ak viete, koľko si váš dodávateľ energie účtuje za jednu kilowatthodinu, môžete vypočítať, aký bude zhruba váš účet za energiu.

Tepelná izolácia a orientácia budovy

Ak je chránená pred slnkom a vetrom, pravdepodobne bude potrebné menej energie na jej ochladenie, alebo vykúrenie. Ak je otočená na juh a má veľa okien, môže sa v lete rýchlejšie zohrievať čo vyžaduje viac energie na ochladenie, ale v zime v ňom môže byť teplejšie a spotrebujete menej energie. Ak sú okná miestnosti orientované na slnečnú stranu, je vhodné pridať ďalších 20-30% výkonu.

Dôležitý je aj počet osôb

Veľmi dôlezitý je aj počet osôb v miestnosti, ich komfort pri dlhodobom pobyte v interiéri a aké sú ich potreby. Bábätká a starší ľudia zvyčajne potrebujú teplejšie prostredie v zime a horšie znášajú letné horúčavy. Záleží tiež, koľko času doma trávite, napr. či chodíte do práce mimo domu. Malá výkonová rezerva bude potrebná aj pre miestnosti s množstvom elektrických spotrebičov alebo počítačového vybavenia – všetky vyžarujú prebytočné teplo a takéto podmienky je tiež vhodné brať do úvahy.

A čo hlučnosť?

V zásade sa dá zovšeobecniť, že čím má klimatizácia vyšší výkon, tým je hlučnejšia. K nižšej hlučnosti prispieva aj invertorová technológia, ktorá je už takmer u všetkých klimatizácií bežná. Po dosiahnutí nastavenej teploty sa klimatizácie s invertorovým motorovým pohonom nevypnú, ale prepnú na znížený výkon. Vďaka tomu je zabezpečené presné udržiavanie užívateľom nastavených hodnôt teploty s minimálnymi odchýlkami. Invertor znižuje opotrebovanie komponentov klimatizácie, znižuje hladinu hluku a šetrí energiu. Invertorové kompresory sa navyše vyznačujú vysokou spoľahlivosťou a životnosťou a nehrozia im ani prepätia. U moderných klimatizácií z našej ponuky sa vysokej hlučnosti obávať nemusíte. Už pri ich výrobe sa myslí na to, že ide o klimatizácie do obytných priestorov v zastavaných zónach, a preto sú aj vonkajšie jednotky veľmi tiché, často aj s možnosťou nočného režimu.

Životné prostredie by nemalo byť na poslednom mieste

Tepelné čerpadlá vzduch-vzduch (klimatizácie) sú nízkouhlíkové systémy, ktoré majú nižší vplyv na životné prostredie než plynové kotly, systémy vykurovania na báze olejov či dokonca elektrické systémy. Majú dlhú životnosť a len 20% energie potrebnej na ich prevádzku získavajú z elektriny, zvyšok pochádza zo vzduchu. Moderné modely už používajú R-32, alebo iné eko varianty chladiva, ktoré majú nízky vplyv na globálne otepľovanie.

Rozhoduje aj rýchla a odborná inštalácia

Ako Daikin Home Comfort Expert sme garantom výberu optimálneho zariadenia pre vaše podmienky a jeho odbornej inštalácie. Pomôžeme vám vybrať správny typ a výkon vnútornej aj vonkajšej jednotky, ich optimálne umiestnenie v interiéri aj exteriéri a vysvetlíme vám celý proces inštalácie. Uistite sa, že váš rodinný dom má dobrú izoláciu a oblasť okolo vnútornej a vonkajšej jednotky je bez prekážok. Obe jednotky potrebujú dostatočné prúdenie vzduchu, aby systém fungoval čo najefektívnejšie. Inštalácia klimatizácie je práca pre odborníka, ktorý vám vie poradiť aj s vhodnosťou umiestnenia vzhľadom na špecifiká spojené s miestom inštalácie.

Ako prebieha inštalácia?

1 krok: Inštalácia vnútorných jednotiek tepelného čerpadla.

2 krok: Vytvorenie prístupového miesta na pripojenie vnútornej jednotky k vonkajšej.

3 krok: Inštalácia vonkajšej jednotky tepelného čerpadla.

4 krok: Inštalácia a pripojenie elektrických rozvodov.

5 krok: Pripojenie potrubia s chladiacou kvapalinou a odvodu kondenzátu.

6 krok: Otestovanie systému pred uvedením do používania.

Potrebujete pre inštaláciu povolenie?

Na montáž klimatizácie nepotrebujete povolenie stavebného úradu, pretože nejde o súčasť stavby a ani o stavebný výrobok podľa §43 stavebného zákona. Na montáž klimatizácie v rodinnom dome nepotrebujete ani žiadne ďalšie povolenia, moderné zariadenia spĺňajú aj s rezervou všetky zákonné nariadenia. Montáž klimatizácie v bytovom dome však odporúčame konzultovať so správcom bytového domu. Pri neodbornej montáži vonkajšej jednotky na zateplený obvodový plášť totiž môže hroziť jeho poškodenie, a tým aj strata záruky na zatepľovacie práce. Tiež je nutné vhodne vyriešiť spôsob odvádzania kondenzu. Pri montáži je samozrejme dôležité rešpektovať čas pokoja a odpočinku pre zachovanie dobrých susedských vzťahov, nespôsobovať montážou zbytočne nadmerný hluk a po montáži odstrániť stavebný odpad. V niektorých prípadoch, najmä v novostavbách, je potrebné požiadať o súhlas developera.

Zohľadnite aj nároky na údržbu

Moderná klimatizácia nevyžaduje takú údržbu ako tradičné systémy vykurovania. Čistenie lamiel a filtrov je jeden z najjednoduchších spôsobov preventívnej údržby, ktorý zabezpečí efektívne fungovanie vášho systému. Väčšina klimatizácií má ľahko prístupné vzduchové a dezodorizačné filtre, ktoré je možné vybrať a vyčistiť. Kombinácia predsezónnych kontrol a čistenia zariadenia s plánovanými odbornými servisnými prehliadkami, predĺžia životnosť vášho systému a zachovajú jeho energetickú účinnosť. Ak chcete aby vaša klíma fungovala čo najefektívnejšie, odporúčame ju preto pravidelne nechať skontrolovať servisným technikom. Zvyšuje sa tak účinnosť, znižuje spotreba energie a minimalizuje pravdepodobnosť poruchy systému.

A koľko to bude stáť?

Ceny klimatizácií nájde v ponuke zariadení na týchto stránkach. Presnú cenu vrátane inštalácie ovplyvňuju aj vaše konkrétne preferencie a podmienky na mieste inštalácie. V našej ponuke nájdete celú škálu modelov od prémiových a dizajnových kúskov až po základné modely. Aj najlacnejšie klimatizácie v našej ponuke však majú rokmi overenú kvalitu s dobrou filtráciou vzduchu a sú dostupné v širokom rozsahu výkonov.

Klimatizácie vyššej triedy

Vysoká kvalita a moderný dizajn, top funkcie: napr. ionizátor, senzor pohybu, kúrenie do -25 °C, úprava vlhkosti vzduchu..., energetická trieda až A+++, najnižšia hlučnosť, už od 19 dBA, cena zvyčajne nad 2000€.

VITAJTE U NÁS

Potrebujete poradiť s výberom vašej novej klimatizácie? Hľadáte spoľahlivý tím na jej inštaláciu a servis aj do budúcnosti? Inštalácie robíme v rámci celého západného aj stredného Slovenska. Zavolajte nám na 0948 863 388 od pondelka do piatku (8:00-16:00), napíšte na ponuky@teplochladno.sk, alebo využite formulár pod týmto článkom. Ak máte cestu okolo Žiliny, naplánujte si s nami vopred stretnutie v našom Showroome na ul. Hlavná 19, Žilina - Bytčica, kde si klimatizácie môžete aj obzrieť, vyskúšať a dohodnúť si aj obhliadku miesta inštalácie.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu