Blog

Systém Zelená domácnostiam je od apríla 2024 opäť v prevádzke

Systém Zelená domácnostiam je od apríla 2024 opäť v prevádzke

Čo prináša inovovaný informačný systém?

Po zavedení nových funkcionalít SIEA koncom apríla 2024 opäť otvára informačný systém na registráciu žiadostí o poukážky v projekte Zelená domácnostiam. Systém bol podľa vyjadrenia SIEA rozšírený a mal by žiadateľom z domácností uľahčiť zadávanie nových žiadostí a aj umožniť jednoduchšie upraviť údaje v tých žiadostiach, ktoré si už v minulosti zaregistrovali. V Zelenej domácnostiam boli zachované overené postupy a pribudlo niekoľko vylepšení. Domácnosti majú po novom dlhší čas na výber zariadenia a pri vypisovaní žiadosti už nemusia uvádzať konkrétny typ zariadenia, stačí si zvoliť druh a inštalovaný výkon. Navyše sa žiadosti až do vydania poukážok môžu upravovať. Výrobný typ zariadenia zadajú zhotovitelia až po inštalácii do žiadosti o preplatenie poukážky. Postupne bude spustená aj aktivácia žiadostí zhotoviteľmi a vydávanie poukážok. Dobrá správa je, že k dispozícii je vyhradený dostatok finančných prostriedkov a domácnosti tak na rozdiel od potreby "rýchlych prstov" v minulosti, majú na vypísanie žiadostí dostatok času a poradie registrácie a ani aktivácie žiadostí už v tejto fáze nie je dôležité. Podporované sú aj naďalej fotovoltické systémy, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, kotly na biomasu a veterné turbíny.

Príspevky môžete využiť na zariadenia, ktoré spĺňajú podmienky
a boli inštalované po 30. októbri 2023.

Vstup do systému

Po kliknutí na tlačidlo budete presmerovaní na úvodnú stránku registrácie žiadosti o poukážku zelenadomacnostiam.sk s ikonami piatich druhov podporovaných zariadení. Vyberte si zariadenie, ku ktorému chcete žiadať o poukážku. Budete potrebovať súpisné číslo, číslo listu vlastníctva domu, v ktorom bude zariadenie využívané a v prípade rozostavaného rodinného domu aj číslo parcely. Pripravte si preto výpis listu vlastníctva. Ak chcete inštalovať viac druhov zariadení, je potrebné pre každé podať samostatnú žiadosť a uviesť celkový výkon inštalácie zaokrúhlený na celé číslo. V prípade fotovoltiky musíte zadať aj spotrebovanú energiu za predchádzajúce obdobie.​

Aktualizované všeobecné podmienky podpory

29. apríla 2024 bola zverejnená aj nová úprava pravidiel podpory inštalácie malých zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov energie v novom projekte Zelená domácnostiam. Domácnosť sa podpisom zmluvy zaväzuje prevádzkovať zariadenie minimálne počas 5 rokov. Podporené môžu byť zariadenia, ktoré spĺňajú podmienky projektu a boli inštalované po 30. októbri 2023. Poukážky na podporu inštalácie zariadení budú vydávané na základe žiadosti podanej domácnosťou a následnej aktivácii poukážky zhotoviteľom.

Aktualizovaný manuál k registrácii poukážok

29. apríla 2024 bol aktualizovaný aj postup pri podávaní žiadosti o poukážku, uvedený v Manuáli pre domácnosti k Informačnému systému Zelená domácnostiam. Žiadosť o vydanie poukážky je možné podať elektronicky prostredníctvom informačného systému.

Kroky pri podávaní žiadosti

Okrem iného budete potrebovať aj súpisné číslo, číslo listu vlastníctva  domu, v ktorom bude zariadenie využívané a v prípade rozostavaného rodinného domu aj číslo parcely. Pripravte si preto výpis listu vlastníctva. Údaje o mieste inštalácie nie je možné meniť.

Ak plánujete inštalovať viac druhov zariadení, je potrebné pre každé podať samostatnú žiadosť a uviesť celkový výkon inštalácie zaokrúhlený na celé číslo. V prípade fotovoltiky musíte zadať aj spotrebovanú energiu za predchádzajúce obdobie. Zmeny sú možné len pokiaľ žiadosť čaká v zásobníku na vydanie poukážky.

V prípade viacerých vlastníkov je potrebný podpis nadpolovičnej väčšiny vlastníkov a v prípade BSM podpisujú zmluvu obaja manželia. Údaje o vlastníkoch nehnuteľnosti môžete upraviť len kým žiadosť čaká v zásobníku na vydanie poukážky, potom sa dajú opraviť už len preklepy v texte.

V tejto časti potvrdzujete, že spĺňate všeobecné podmienky podpory. Zároveň máte uviesť, či spĺňate podmienky zvýhodnenia žiadosti. Údaje o splnení podmienok zvýhodnenia je možné meniť len v období do vydania poukážky.

Informačný systém na základe zvolených údajov podľa aktuálne platných všeobecných podmienok  vypočíta predpokladanú hodnotu poukážky.

Po potvrdení formuláru bude odoslaná na vašu e-mailovú adresu správa. V nej bude vložený odkaz, prostredníctvom ktorého je potrebné do 24 hodín potvrdiť záujem o poukážku.

Link na potvrdenie záujmu je platný 24 hodín. V tejto lehote je potrebné záujem potvrdiť, ale konkrétny časť potvrdenia nemá vplyv na zaradenie žiadosti do zásobníka, v zásobníku sa nevytvára poradie. Žiadosti sú v zásobníku zaradené podľa čísla žiadosti.

Potvrdením záujmu je žiadosť zaradená do zásobníka žiadostí, kde čaká na aktiváciu a vydanie poukážky.

Zdroj: siea.sk, zelenadomacnostiam.sk

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu