Blog

Úsporné a ekologické vykurovanie pre váš domov

Úsporné a ekologické vykurovanie pre váš domov

Odporúčajú mi tepelné čerpadlo, prečo?

Vstupná investícia do tepelného čerpadla síce nie je zanedbateľná položka, ale v dlhodobej perspektíve je to rozumné ekonomické rozhodnutie, vďaka ktorému výrazne ušetríte. Vykurovanie a príprava teplej pitnej vody priamo elektrinou, napríklad elektrickým kotlom, je najdrahšia alternatíva s veľmi drahou prevádzkou, hoci vstupné náklady sú nízke. Pri tepelnom čerpadle je to naopak, ide o investíciu s vyšším vstupným nákladom, ale zato s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Tepelné čerpadlá navyše predstavujú aj najekologickejší spôsob vykurovania s minimálnym dosahom na životné prostredie. Popri úspore peňazí tak šetríte aj prírodu. Tepelné čerpadlo sa oplatí po všetkých stránkach.

Ako si mám vybrať to najvhodnejšie?

Úspora prevádzkových nákladov a teda aj návratnosť vstupnej investície je tým väčšia, čím dlhšia je životnosť tepelného čerpadla a čím presnejšie je zvolený jeho výkon. Porozhliadnite sa preto po renomovanej značke s dlhou tradíciou na trhu, so skúsenosťami vo vývoji nových technológií. Pri voľbe typu a optimálneho výkonu zariadenia je treba mať jasno, čo od tepelného čerpadla očakávate, teda či chcete len vykurovať, prípadne ešte vyrábať teplú pitnú vodu, alebo chcete aj chladiť. Aby ste sa nemuseli zapodievať technickými detailami, odporúčame poradiť sa s našim projektantom vykurovania, poradí vám najlepšie. Pri výbere značky zariadenia je výhodou ak má výrobca aj vlastnú výrobu komponentov z ktorých tepelné čerpadlo pozostáva. Často sa to podceňuje a v budúcnosti sa to pri potrebe výmeny originálnych dielov nemusí vyplatiť.

Vykurovanie do novostavby alebo rekonštrukcie?

Ak budujete vykurovací systém pre novostavbu, projektant vykurovania určí podľa vstupných údajov tepelné straty objektu a požadovaný výkon tepelného čerpadla. Usmerní to prácu realizačnej firmy, ktorá dodáva váš vykurovací systém. Spoliehajte sa na dobré referencie, nech nenatrafíte na „odborníka“, ktorý to chce spraviť podľa seba, lebo to tak bolo dobré aj minule a neberie do úvahy odlišné podmienky. Pri rekonštrukcii treba brať do úvahy to, ako sa vo výsledku zníži tepelná strata objektu, napr. výmenou okien, zateplením fasády, atď.. Po ukončení prác sa oplatí nanovo vypočítať tepelné straty objektu. Pomôže to pri určení požadovaného vykurovacieho výkonu, pôvodný zdroj tepla môže byť totiž po rekonštrukcii nadhodnotený alebo je na konci životnosti a bude ho treba vymeniť. Podstatné je vedieť, aké emitory tepla boli pôvodne použité a či budú vyhovovať aj novému zdroju tepla. Často je napríklad nákladné prejsť pri rekonštrukcii z radiátorov na podlahové vykurovanie, preto je vhodné zvoliť vysokoteplotné tepelné čerpadlo a ponechať pôvodné radiátory, prípadne zväčšiť ich celkovú plochu.

Môžem tepelné čerpadlo kombinovať s iným zdrojom energie?

Áno, dokonca sa to odporúča. Tepelné čerpadlo jednoducho skombinujete aj s ďalšími zdrojmi energie, čím docielite ešte ekologickejšiu domácnosť. Tu je niekoľko konkrétnych príkladov: v kombinácii s moderným akumulačným zásobníkom dokážeme využiť slnečnú energiu s pomocou solárnych panelov alebo fotovoltaických článkov napríklad na podporu vykurovania alebo výroby väčšieho množstva teplej pitnej vody. Môže sa skombinovať dokonca aj s klasickým krbom alebo kotlom na pelety.

Ako maximalizovať úsporu na vykurovaní?

Keď začína zima a hovorí sa o úsporách, väčšina ľudí si ihneď predstaví termostaty stiahnuté na minimum, troje ponožky na nohách a extra deku počas sledovania obľúbených seriálov. Nemusí to tak ale byť. Stačí trocha upraviť zvyky a venovať pozornosť spôsobu, akým vo svojom byte či dome kúrite, a možno sem-tam nejaké drobné technické úpravy. Keď sa potom pozriete na vyúčtovanie, zaručene si poviete, že to stálo za to.

 

Nevypínajte kúrenie, šetrite temperovaním

Ak pred odchodom do práce vždy vypnete kúrenie, náklady na vykurovanie ešte zvyšujete. Menej energie totiž vyžaduje teplotu udržať, než ju zvýšiť. Preto počas svojej neprítomnosti radiátory nevypínajte – stačí ich teplotu mierne zníziť.

Využívajte viaceré zdroje tepla súčasne

Váš byt či dom vyhrieva nie len vykurovací systém, ale aj slnko, rúra v kuchyni alebo el. spotrebiče. V kombinácii s dobrou tepelnou izoláciou je to citeľný zdroj tepla. Podobný princíp využíva aj tepelné čerpadlo, ktoré zbiera teplo z rozdielov teploty vody, vzduchu alebo zeme.

Zatvárajte dvere do miestností kde nie ste

Máte v dome či byte miestnosti, ktoré nevyužívate? Znížte v nich vykurovanie a zatvorte dvere. Studený vzduch sa tak nebude miešať s vyhriatym a v konečnom dôsledku tak ušetríte. Každá izba tak môže mať inú teplotu – od vyhriatej kúpeľne až po chladnejšiu spálňu.

Používajte inteligentný radiátorový termostat

Inteligentné radiátorové termostaty dokážu priniesť veľkú úsporu vo výdavkoch za energiu. Vďaka nastaveniu programov môžete dosiahnuť, že sa dom či byt počas dňa, keď v ňom nie ste iba temperuje a v poobedňajších hodínách sa teplota zvýši a vy prídete do príjemne vyhriateho bytu.

Starý systém radiatorov potrebuje odvzdušnenie

Keď radiátory „hučia“, je to signál, že vo vykurovacom systéme sú vzduchové bubliny, ktoré v môžu v tom horšom prípade aj znižovať efektivitu vykurovania. Ak je radiátor v jednej časti studený, je na čase systém odvzdušniť. Riešením je montáž samoodvzdušňovacích ventilov.

Ak chcete naozaj ušetriť, použite tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo odoberá energiu z vonkajšieho vzduchu a odovzdáva ho do kvapaliny vo vykurovacej sústave. Elektrická energia sa tu využíva iba na pohyb chladiva medzi výparníkom a kompresorom. Teplo sa tak získava až 5× efektívnejšie. Je to ekologické aj ekonomické vykurovanie.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu