Blog

Posledné kolo Zelená domácnostiam na tepelné čerpadlá

Posledné kolo Zelená domácnostiam na tepelné čerpadlá

15. októbra sa uskutoční posledné tohtoročné kolo národného projektu Zelená domácnostiam II zamerané na tepelné čerpadlá vo výške 1 000 000 €. Odhaduje sa, že bude vydaných viac ako 330 poukážok.

V rámci projektu Zelená domácnostiam II, je možné získať podporu na inštaláciu tepelných čerpadiel, ktoré budú slúžiť predovšetkým na vykurovanie. Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva teplo z vonkajšieho prostredia. Je určené najmä pre nízkoteplotné vykurovacie systémy, ako je napr. podlahové, stenové alebo stropné vykurovanie, v domoch s dobrou tepelnou izoláciou. Vďaka efektívnemu využívaniu obnoviteľnej energie znižujú tepelné čerpadlá prevádzkové náklady domácnosti na vykurovanie a prípravu teplej vody.

V devätnástom kole národného projektu Zelená domácnostiam II, poslednom ktoré bolo zamerané na podporu inštalácií tepelných čerpadiel, bola k dispozícii suma až vo výške 1 500 000 €. Vydaných bolo 512 poukážok, pričom len na tepelné čerpadlá bola tento rok vyčlenená polovica z celkových prostriedkov projektu Zelená domácnostiam II. Na tepelné čerpadlá vyčlenila SIEA oproti ostatným trom podporovaným zariadeniam väčší podiel prostriedkov aj vzhľadom na to, že dopyt po týchto zariadeniach rastie a sú finančne náročnejšie. Príspevok na čerpadlá je preto vyšší a z tohto dôvodu je možné uspokojiť v jednotlivých kolách menší počet žiadateľov.

Na inštalácie tepelných čerpadiel sú domácnosti pripravené najlepšie spomedzi ostatných zariadení. Úspešní žiadatelia o podporu na čerpadlá zrušili tento rok najmenej poukážok - len 11% (pri fotovoltických paneloch až 31 %).

Národný projekt Zelená domácnostiam II je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cieľom projektu je vďaka európskej a štátnej podpore do roku 2023 zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. SIEA plánuje podporiť inštalácie s celkovým výkonom 140 MW.

Kolo teda bude otvorené 15. októbra presne o 15:00 a o poukážku budete môcť požiadať na tejto adrese:

 

 


Na získanie poukážky bude treba veľmi rýchle prsty, tak ako pri každom kole zameranom na tepelné čerpadlá. Ak si ako zhotoviteľa vyberiete nás, máme skúsenosti, pokúsime sa vám so získaním poukážky pomôcť.

O poukážku by ste mali žiadať až vtedy, ak ste si istí, že chcete zariadenie dať v najbližšom čase nainštalovať. Aby bola vydaná poukážka platná, domácnosť musí poukážku uplatniť u oprávneného zhotoviteľa najneskôr do 30 dní od dátumu vydania poukážky, ktorý je uvedený na poukážke, a zároveň musí zhotoviteľ požiadať o preplatenie poukážky do stanoveného termínu od tohto dátumu. V pripravovaných kolách je platnosť poukážky 3 mesiace. Inštalácie tepelných čerpadiel budú podporené len v prípade, ak budú dodržané požiadavky vyplývajúce z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu