Blog

Nová Zelená domácnostiam 2023-2029

Nová Zelená domácnostiam 2023-2029

Pripravili sme pre vás aktuálny prehľad najpodstatnejších informácií o projekte Zelená domácnostiam na jednom mieste, tak aby ste boli pripravení, keď sa v prvých mesiacoch roka 2024 spustí nový informačný systém projektu a začnú sa vydávať a preplácať poukážky. O podporu formou poukážky na inštaláciu tepelných čerpadiel, fotovoltických panelov, slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a veterných turbín, sa budú môcť uchádzať vlastníci rodinných a bytových domov vo všetkých regiónoch Slovenska, vrátane Bratislavského kraja. Na poukážky pre domácnosti je vyčlenených viac ako 150 miliónov eur. Projekt na nasledujúcich 6 rokov administruje Slovenská inovačná a energetická agentúra prostredníctvom Programu Slovensko.

Staviate dom, renovujete a chcete dotáciu?

Hľadáte svojho zhotoviteľa na tepelné čerpadlo alebo fotovoltaiku?

Už nečakajte a zabezpečte si možnosť získať dotáciu z projektu Zelená domácnostiam už teraz. Prinášame vám možnosť nezáväznej predregistrácie. Súčasťou predregistrácie je aj konzultácia s našimi expertami na vykurovanie, chladenie a fotovoltaiku, ktorí vám pomôžu zistiť aké riešenie by bolo ideálne pre vaše potreby.

Prípravná fáza projektu 2023

z časti je už za nami

SIEA pripravila v období od 8. augusta 2023 na schválenie podklady k novému projektu Zelená domácnostiam, ktorý bude v rokoch 2023 až 2029 financovaný z Programu Slovensko. Prostredníctvom nového národného projektu Zelená domácnostiam môžu domácnosti získať príspevok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Priebežne sú dopĺňané zoznamy konkrétnych zariadení, na ktoré je možné získať poukážku. Zaregistrovaných je už teraz vyše 2200 zariadení, ktoré spĺňajú technické podmienky podpory.

Prvá fáza nového projektu 2023

začína sa s inštaláciou zariadení

Cieľom prvej fázy, ktorá začala 30. októbra 2023 a stále prebieha, je zverejnenie všeobecných podmienok podpory, registrácia zhotoviteľov a aktuálne už prebieha aj to na čo sa čaká najviac - možnosť začať s inštaláciou zariadení vo vašom domove.

Druhá fáza od začiatku roka 2024

žiadosti o poukážky a ich preplácanie

Základom tejto fázy prebiehajúcej v prvom štvrťroku 2024 je nasadenie inovovaného informačného systému, tak aby bolo možné elektronicky registrovať žiadosti o poukážku v novom informačnom systéme. Následne sa odštartuje aj vydávania prvých poukážok na dotáciu a preplácanie žiadostí. Zásadnou zmenou teda je, že zariadenia sa môžu inštalovať aj vopred, ešte pred zaregistrovaním žiadosti a získaním poukážky. O poukážku bude teda možné požiadať spätne.

Ponúkame veľký výber zariadení

Ako zhotoviteľ Vám v novom projekte Zelená domácnostiam ponúkame veľký výber zariadení, ktoré spĺňajú technické podmienky podpory. Sme partnerom značky DAIKIN a máme za sebou tisíce inštalácií. Ponúkame aj širokú škálu zariadení od ďalších svetových značiek. Sme špecialisti na vykurovanie, chladenie, fotovoltaiku a vetranie s rekuperáciou tepla. Ak sa rozhodnete pre tepelné čerpadlo alebo fotovoltaiku z našej ponuky, pomôžeme vám s administratívou okolo získania poukážky na finančný príspevok, poradíme s výberom zariadenia, projektom, zariadenie u vás rýchlo a odborne nainštalujeme a pripravíme vám optimálny záručný aj pozáručný servisný plán.

Príspevok na tepelné čerpadlo až 4370€

Podporované sú tepelné čerpadlá v registrované v zozname zariadení projektu. Správnosť technického riešenia garantujeme prostredníctvom odborne spôsobilej osoby. Podporované budú aj tepelné čerpadlá vzduch/vzduch, ktoré budú inštalované v nehnuteľnostiach bez teplovodného vykurovacieho systému. Finančné príspevky sú určené pre domácnosti, preto nehnuteľnosť nesmie byť vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve právnickej osoby a nesmie byť vedená v obchodnom majetku akéhokoľvek podnikateľského subjektu. Nehnuteľnosť musí byť evidovaná v Katastri nehnuteľností Slovenskej republiky ako rodinný dom, rozostavaný rodinný dom, alebo iná budova, ktorá slúži na rodinné bývanie a žiadateľ má v nej trvalý pobyt. Pozor, splnenie všetkých podmienok na mieste inštalácie sa bude preukazovať fotografiami a námatkovými kontrolami.

Finančný príspevok na fotovoltiku až do 4025€

Ak máte vysokú spotrebu elektriny a plánujete fotovoltaiku, tak je pre vás dobrou správou, že najviac stúpla podpora pri fotovoltických systémoch v prípade domácností, ktoré majú vyššiu spotrebu. Maximálny výkon, na ktorý bude bežne poskytovaný príspevok, je však obmedzený na 3 kW s príspevkom 1725 eur. Ak domácnosť preukáže vyúčtovacou faktúrou vyššiu spotrebu ako 3000 kW/rok, môže byť podporovaný výkon navýšený až do 7 kW. Pri slnečných kolektoroch s výkonom 4 kW je najvyšší príspevok 2300 eur.

Extra navýšenie príspevku o 15%. Kto má nárok?

Zámer nového projektu Zelená domácnostiam sa rozširuje, a cieľom už nie je len zvyšovanie využívania obnoviteľných zdrojov energie, ale aj zlepšovanie kvality ovzdušia. Vyššou sadzbou podpory sú preto zvýhodnené domácnosti, ktoré k tomuto cieľu prispejú a automaticky sa dotkne tých, ktorí si nainštalujú bezemisné zariadenia v oblastiach s riadením kvality ovzdušia. Až o 15% vyššie sadzby budú platiť aj pre domácnosti, ktoré požiadajú o poukážku na nové zariadenie a starý kotol na uhlie či drevo alebo krb fyzicky zdemontujú. Kotlov na biomasu sa však zvýhodnenie o 15% netýka.

Novinkou je podpora aj pre bytové domy

Upravujú sa aj podmienky pre bytové domy, v ktorých je po novom možné získať podporu aj na inštaláciu fotovoltických panelov a tepelných čerpadiel. O poskytnutie príspevku môže požiadať spoločenstvo vlastníkov bytov v bytovom dome a vlastníci bytov zastúpení správcom bytového domu, s ktorým majú uzatvorenú zmluvu o výkone správy. Bytový dom musí byť evidovaný v Katastri nehnuteľností Slovenskej republiky. Podporované sú tepelné čerpadlá, a to príspevkom až do 2185€ na jeden byt. Bytové domy môžu získať podporu aj na fotovoltaiku s výkonom do 10,8 kW, pričom hodnota poukážok je max. 500 €/kW inštalovaného výkonu fotovoltaických panelov. Výška podpory pre bytový dom je ale limitovaná na maximálne 1 kW výkonu fotovoltických panelov na každý byt v bytovom dome. Aj tu sa príspevok zvýhodnuje o +15% v prípade inštalácie bezemisných zariadení v oblasti riadenia kvality ovzdušia alebo ak prestanú využívať tuhé palivá, napr. kotol na uhlie alebo biomasu. Maximálna výška príspevku so zvýhodnením je tak 575€ na jeden byt.

Všeobecné podmienky Zelená domácnostiam

Nižšie nájdete aktuálne pravidlá pre inštaláciu zariadení v novom projekte Zelená domácnostiam, ktoré SIEA zverejnila 30. oktobra 2023. Od tohto dátumu je možné inštovať podporované zariadenia. Vydávanie a preplácanie poukážok z nového projektu sa ale začne až v prvom štvrťroku 2024, kedy bude prístupný nový informačný systém zohľadňujúci aktuálne podmienky podpory. Podpora prebieha prostredníctvom poukážok, ktoré budú vydávané na základe žiadosti podanej domácnosťou a po aktivácii poukážky zhotoviteľom (nami). Presný termín obdobia, počas ktorého budete môcť získať poukážku a požiadať o jej preplatenie, bude uvedený v Osobitných podmienkach podpory, ktoré budú zverejnené po spustení nového informačného systému, čiže začiatkom budúceho roku.

Niektoré veci sa nemenia

Aj v novej Zelenej bude platiť podmienka, že poukážka môže nemôže pokryť viac ako 50% nákladov na kúpu a inštaláciu zariadenia. Tie domácnosti, ktoré na registráciu žiadosti využili ešte starý informačný systém a budú mať platné žiadosti, bude doručená výzva, aby svoje údaje aktualizovali a potvrdili, že súhlasia s novými podmienkami podpory. Následne sa ich žiadosti prenesú do nového systému. Naďalej platí, že alokácia bude uvoľnená ako celok, nebude uvoľňovaná po častiach. Domácnosť môže žiadosť zaregistrovať kedykoľvek, zhotoviteľ ju musí aktivovať. Poukážky budú vydávané automaticky v týždňových intervaloch a platnosť poukážok bude 3 mesiace od vydania. Poukážky budú preplácané zhotoviteľom. Nehnuteľnosť nesmie byť vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve právnickej osoby a ani nesmie byť vedená ako obchodný majetok.

Vypočítajte si akú hodnotu poukážky môžete získať

postup pre orientačný výpočet maximálnej hodnoty poukážky
  1. Vyberte okres podľa miesta inštalácie.
  2. Vyberte obec podľa toho, kde sa miesto inštalácie nachádza.
  3. Pokiaľ sa obec nachádza v oblasti riadenia kvality ovzdušia (ORKO), predpokladaná hodnota bude automaticky navýšená o 15%.
  4. Vyberte požadovaný druh zariadenia.
  5. Uveďte požadovaný, zhotoviteľom navrhovaný, výkon vybraného zariadenia.
  6. V prípade inštalácie fotovoltických panelov uveďte aj spotrebu elektriny za rok, podľa poslednej vyúčtovacej faktúry. V prípade fakturácie energie v kratších intervaloch, vychádzajte zo súčtu 12-tich mesiacov.
  7. V prípade, že inštaláciou bezemisného zariadenia (slnečný kolektor, fotovoltický panel, tepelné čerpadlo alebo veterná turbína) ukončíte používanie tuhého paliva a ste schopný to preukázať aj fotodokumentáciou, potvrďte zvýhodnenie výberom „áno“.
  8. Inštalácia v oblasti ORKO sa zobrazuje automaticky, na základe zadanej obce.
  9. V rámci údajov o hodnote poukážky sa vám zobrazí sadzba, podporiteľný výkon a aj predpokladaná maximálna hodnota poukážky.

Krátky súhrn starého projektu Zelená domácnostiam

v rokoch 2015 až 2023 bolo podporených takmer 60000 inštalácií

Nový projekt Zelená domácnostiam nadväzuje na prvé tri úspešné národné projekty Zelená domácnostiam, ktoré boli v rokoch 2015 až 2023 financované z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Vďaka európskej a štátnej podpore bolo doteraz nainštalovaných v slovenských domácnostiach takmer 60000 zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Domácnosti pri kúpe zariadení využili poukážky v hodnote 120 miliónov eur. Celkový inštalovaný výkon podporených zariadení prekročil 460 MW. Domácnosti si mohli vybrať z viac ako 5000 konkrétnych typov zariadení, ktoré spĺňali požadované technické požiadavky. Na projektoch sa podieľalo vyše 1700 oprávnených zhotoviteľov. Podrobné informácie o podpore poskytovanej v rámci končiaceho programového obdobia sú dostupné na pôvodnej stránke projektu Zelená domácnostiam 2015 až 2023.

Staviate alebo máte dom v rekonštrukcii?

Uvažujete o tepelnom čerpadle alebo fotovoltike s dotáciou?

Už nečakajte a zabezpečte si možnosť získať dotáciu z projektu Zelená domácnostiam už teraz. Prinášame vám možnosť nezáväznej predregistrácie. Súčasťou predregistrácie je aj konzultácia s našími expertami na vykurovanie, chladenie a fotovoltaiku, ktorí vám pomôžu zistiť aké riešenie by bolo ideálne pre vaše potreby.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu