Blog

Ako funguje podlahové kúrenie REHAU?

Ako funguje podlahové kúrenie REHAU?

Kvalitné rúry sú základ

Rúrky REHAU sú vyrobené zo sieťovaného polyetylénu PE-Xa najvyššej kvality „A“, ktorý patrí k absolútnej špičke. Rúrky sa sieťujú chemickým procesom už počas výroby, kde sa jednotlivé molekuly polyetylénu spoja do trojrozmernej siete. Toto predurčuje PE-Xa vynikajúce vlastnosti. Všetky rúrky Rautherm sú vybavené kyslíkovou bariérou, bez ktorej by hrozilo poškodenie kovových častí systému.

Životnosť, ktorá sa meria na generácie

Odolnosť teplotám od -80 °C do 110 °C

Odolnosť voči mechanickému poškodeniu

Systémové prvky pre pokládku

REHAU ponúka pre podlahové vykurovanie široký výber spôsobov pokládky od systémových dosiek VARIONOVA so štupľami cez pripináčikový systém Tacker až po horúcu novinku systém SPEED využívajúci suchý zips (obrázok vedľa). Okrem klasických podlahových systémov, určených pre „mokrý spôsob“ s betonážou poteru, je k dispozícii aj suchý systém prekrytý sadrovláknitými doskami, alebo sanačný systém s nivelačným poterom o celkovej hrúbke len 21mm!

 

 

Rozdeľovač podlahového vykurovania

Rozdeľovač REHAU je srdcom vášho vykurovacieho systému a používa sa na distribúciu a reguláciu prietoku.

Je vyrobený z kvalitných materiálov

má mimoriadne kompaktné rozmery

môže byť zamaskovaný v nábytku

ľahko sa kontroluje a udržiava

 

 

 

Regulácia teploty REHAU NEA Smart 2.0

Termostat NEA Smart 2.0 s inteligentnou reguláciou teploty riadi rozdeľovač podlahového vykurovania a reguluje množstvo vykurovacej vody, ktorá prúdi do potrubia. Úspora energie tak dosahuje až 20%. Nedochádza k nadmernej spotreba vďaka inteligentnému a presnému nastaveniu ovládania. Samotný ovládač má krásny, čistý dizajn v bielej alebo čiernej farbe a dokonale sa tak integruje do akéhokoľvek priestoru. Pri zabudovaní bezdrôtovej varianty odpadá nepraktická kabeláž a sekanie, čo zjednodušuje a urýchľuje montáž.

 

Časté otázky a odpovede o podlahovkách

Podlahové vykurovanie pracuje s relatívne nízkymi teplotami vykurovacej vody. Preto dnes už sú ideálnymi zdrojmi tepla bežné tepelné čerpadlá alebo solárne kolektory, ktoré vedia najefektívnejšie pracovať práve v tomto nízkoteplotnom režime. Rovnako vhodné sú plynové kondenzačné kotly, ktoré práve pri takejto nízkoteplotnej prevádzke ukážu svoj úsporný potenciál a samozrejmé sú ostatné vysokoteplotné zdroje po zregulovaní na primeranú teplotu vykurovacej vody medzi 30 až 45 °C.

Výška investičných nákladov pri plošnom vykurovaní v porovnaní s klasickým je asi o 20 až 30 % vyššia. Vzhľadom na spomínanú prednosť pri spotrebe energie je však reálne návratnou investíciou, i keď je ťažké zovšeobecňovať to. Zlaté pravidlo hovorí o návratnosti rádovo do 5 rokov. Táto dĺžka sa však vzhľadom na rýchlo stúpajúce ceny energií v poslednom čase môže o čosi skrátiť a po jej uplynutí šetríte prakticky do svojej peňaženky.

Pri tepelno-technickom výpočte podlahového vykurovania je nutné zohľadniť odpor kladený vedením tepla podlahovou krytinou. Všeobecným pravidlom je, že tento odpor by nemal prekročiť max. hodnotu R = 0,15 m2K/W. Minerálne podlahové krytiny, ako napr. kameň alebo keramické podlahové krytiny, sú pre podlahové vykurovanie najvhodnejšie, pretože majú vynikajúcu tepelnú vodivosť. Ale zďaleka nie sú jedinou voľbou – ich nevýhodou je nízka pocitová teplota, ak podlahovka nie je v prevádzke mimo sezóny. Veľmi využívaným variantom sú plávajúce laminátové alebo drevené podlahové krytiny, pričom odporúčame, aby mali z výroby potvrdenú vhodnosť na použitie s podlahovým vykurovaním. V tomto prípade je ich hrúbka väčšinou okolo 8 až 10 mm, nie však viac ako 15 mm. Je dobré venovať pozornosť aj podložke plávajúcej podlahy. Vhodné varianty bývajú značené výrobcom. V zásade sú vhodné aj podlahy z PVC, no odporúča sa lepenie. Takisto koberce by mali byť na dosiahnutie lepšieho prestupu tepla lepené a označené ako vhodné pre podlahovku. Hrúbka koberca by nemala presiahnuť 10 mm.

Jednoducho, správne vyregulovaná podlahovka vás pri dotyku ruky s podlahou nesmie hriať ani chladiť. Povrchová teplota podlahy v pobytových zónach miestnosti by mala byť totožná s povrchovou teplotou ľudského tela, čo je asi 28 až 30 °C. Starosti so správnou reguláciou za vás ľahko prevezmú inteligentné systémy regulácie REHAU ako súčasť kompletného sortimentu. Dnes je už samozrejmosťou aj pripojenie cez internet alebo mobil, takže prehľad a možnosť zmeniť nastavenie máte odkiaľkoľvek.

Systémy moderného plošného vykurovania v žiadnom prípade nie sú zdraviu škodlivé. Dôležitou podmienkou, ktorá sa musí zachovať, je dodržať maximálne teploty ohrievaných povrchov na zdraviu neškodnej úrovni – pri podlahovom vykurovaní 25 až 27 °C, pri stenovom vykurovaní 35 °C a pri stropnom 29 °C. Inak sa systém stane nielen nekomfortným, ale aj neoptimálnym pre naše zdravie. Správne nastavenie je záležitosť správneho naprojektovania a realizácie, preto má REHAU pripravené profesionálne spracované technické informácie pre projektantov a pravidelne školí realizačné firmy. Mýtus o zdravotnej škodlivosti vznikol v minulosti, keď podlahové vykurovanie nebolo regulované a teplota povrchu podlahy často vysoko presahovala spomínanú prípustnú teplotu. Navyše, dnes majú moderné stavby takú nízku potrebu tepla, že prevádzku podlahového vykurovania citeľne zaznamenáte iba počas niekoľkých najchladnejších dní v roku.

Podlahové vykurovanie je vhodné inštalovať do všetkých vykurovaných miestností. Dnes už nie je dôvod kombinovať podlahové vykurovanie s radiátormi, napr. v spálni. Jeho výkon je spravidla viac ako postačujúci napriek rozmiestnenému nábytku alebo posteliam. Na výnimky by mal vždy upozorniť projektant alebo zhotoviteľ. Deficit podlahového vykurovania sa dá potom jednoducho doplniť napríklad menšou stenovou plochou s vyhrievaním. Radiátory odporúčame inštalovať v kúpeľni pre lepší tepelný komfort a zároveň na vysušenie zavesených uterákov. Nesprávna nemusí byť ani úvaha o inštalácii väčšieho radiátora v garáži alebo v pivnici, kde bude fungovať aj s použitím nižších teplôt vykurovacej vody. Systém tak zbytočne neskomplikujete a nepredražíte. Naopak, vykurovanie určite nepatrí do špajzy.

Pri podlahovom vykurovaní sa využíva sálavý tepelný tok z ohrievanej plochy – z podlahy, zo steny alebo zo stropu. Tým sa teda priamo, nie prostredníctvom, interiérového vzduchu zohrievajú okolité stavebné konštrukcie. Výsledkom je, že stavebné konštrukcie majú väčšiu povrchovú teplotu než samotný vzduch v miestnosti, a vďaka nej vyžarujú teplo do okolitej miestnosti, na vnútorné zariadenie a na ľudí. Takéto teplo sa dá prirovnať k teplu slnečných lúčov, ktoré nás príjemne zohreje aj v zimných mesiacoch, hoci je okolitá teplota nižšia.

Ak vám v betónovom poteri praskne poškodená rúrka alebo tvarovka podlahového vykurovania, REHAU vám počas 10 rokov bezplatne vymení chybný tovar a pokryje škody vzniknuté pri sanácii takejto poruchy až do výšky 500 000 €. Sme na trhu už takmer 50 rokov a chystáme sa ešte veľmi dlho slúžiť svojim zákazníkom. Spomínaných 10 rokov preto nie je len lacný sľub, ale reálna istota.

 

Získajte bezplatnú ponuku

 

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu