Blog

Aké je ideálne palivo pre vykurovanie rodinného domu?

Aké je ideálne palivo pre vykurovanie rodinného domu?

Tuhé palivo

Pozor na emisie kotla

Vykurovanie tuhým palivom, najmä uhlím a drevom, je najlacnejším variantom vykurovania rodinných domov. Problémom však môžu byť emisie, ktoré pri horení týchto palív vznikajú. V súčasnosti je už možné kúpiť kotly iba tretej a vyššej emisnej triedy, ktoré vďaka použitým technológiám palivo lepšie spaľujú. Kotly nižších emisných tried, ktoré ešte stále v slovenských domácnostiach bežne nájdeme, už dokonca od roku 2022 nebude možné prevádzkovať. Kotly na tuhé palivá majú tiež nižší komfort ovládania, pretože s výnimkou automatických kotlov vyžadujú ručné prikladanie. Odborníci ďalej k optimálnej prevádzke radia osadiť do systému akumulačnú nádobu, ktorá zaistí komfortnejšiu dodávku tepla v priebehu dňa. Vďaka lepšiemu spaľovaciemu cyklu tak úspora paliva dosiahne odhadom až 20%.

Kúrenie plynom

Ak plynový kotol, tak kondenzačný 

Vykurovanie plynom je veľmi komfortné a pri použití moderných kondenzačných plynových kotlov aj pomerne lacné. Práve kondenzačná technológia ohrevu vody sa javí ako ekonomicky najzaujímavejšia. Kondenzačný plynový kotol využíva tiež teplo vzniknuté kondenzáciou spalín, je preto vzhľadom k vyššej účinnosti spaľovania veľmi úsporný. Kvalitné kotly tohto typu ponúkajú viac ako 100% účinnosť a v porovnaní s bežným starším plynovým kotlom dokážu ušetriť aj viac ako 20% nákladov na teplo, s tým, že používanie nerezových komponentov renomovanými výrobcami výmenníkov je tiež zárukou dlhej životnosti týchto zariadení. Nariadenie Európskej komisie zakazuje výrobu konvenčných turbokotlov v rámci EÚ od septembra 2015. Nevyhnutne tak dochádza k postupnému prechodu na kondenzačnú technológiu.

Elektrina

Vhodná pre nízkoenergetické domy

Kúrenie elektrinou väčšinou vyjde zo všetkých variantov najdrahšie. Neznamená to však, že by sa prevádzka elektrokotla v žiadnom prípade nevyplatila. Kúrenie elektrinou je možné využívať hlavne v energeticky úsporných domoch, ktoré majú dobre utesnenú obálku budovy a nízku tepelnú stratu. Elektrokotol je totiž možné dobre regulovať a nie je nutné ho napájať na komín. Odpadá teda nutnosť realizovať priestup cez vonkajšie steny domu. Elektrokotol sa často používa aj ako doplnok k tepelnému čerpadlu typu vzduch / voda, prípadne je priamo súčasťou jeho vnútornej jednotky. V takom prípade sa stará o vykurovanie domu vo veľmi mrazivých dňoch, kedy takému tepelnému čerpadlu klesá výkon.

Tepelné čerpadlo

Vyššie počiatočné investície, ale nízke náklady na teplo

Tepelné čerpadlo, teda zariadenie využívajúce tepelnú energiu zo vzduchu, zemného vrtu, plošného kolektora či vody, patrí k najúspornejším zdrojom tepla. Je napájané elektrinou, ktorej cena je relatívne stabilná a odborníci v blízkej dobe neočakávajú jej veľký nárast. "V porovnaní s ostatnými zdrojmi tepla má tepelné čerpadlo síce vyššie obstarávacie náklady - tie sú ale vyvážené mimoriadne úspornou a komfortnou prevádzkou. Náklady na tepelné čerpadlo sa bežnej domácnosti vrátia obvykle medzi piatym až deviatym rokom prevádzky. Životnosť kvalitného zariadenia je však až niekoľkonásobne dlhšia. Navyše, pri plnení servisných podmienok je možné získať predĺženú záruku na zariadenie až do 10 rokov.

Porastú ceny palív?

Hoci ceny palív a elektrickej energie už nerastú tak rýchlo, ako v minulosti, stále je nutné počítať s istými pohybmi cien. Pre používanie tepelného čerpadla a elektrokotla hovoria v súčasnosti stagnujúce alebo aj klesajúce ceny elektriny. Podľa odborníkov možno s istotou predvídať ceny elektriny len na dva roky dopredu a v priebehu roka 2016 by sa cena elektriny príliš meniť nemala. To isté platí aj pre ceny plynu, zrejme aj napriek rôznym politickým faktorom zostanú na súčasnej úrovni. Podobné závery je možné povedať o tuhých palivách, výnimkou by mohla byť ale cena drevných peliet. Tá bude zrejme postupom času zvoľna narastať. Dôvodom je hlavne rastúci dopyt po tomto kvalitnom palive v celej strednej Európe. Ceny peliet výrazne kolíšu počas roka, vhodne načasovaným nákupom preto môžete výrazne ušetriť.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu