Blog

Projekt Zelená domácnostiam pokračuje aj v roku 2019

Projekt Zelená domácnostiam pokračuje aj v roku 2019

Minuloročný pilotný národný projekt Zelená domácnostiam sa tešil veľkému záujmu aj keď nie všetkým žiadateľom sa poukážku podarilo získať. Je preto dobrou spravou, že SIEA pripravuje aj v roku 2019 plynulé pokračovanie tohoto úspešného projektu pod jednoduchým názvom Zelená domácnostiam II. V rámci nového projektu je schválený celkový rozpočet 48 miliónov eur a celkovo sa očakáva, že v rámci projektu by mohlo byť do roku 2023 podporených ďalších 25-tisíc inštalácií v domácnostiach mimo Bratislavského kraja. Zásadnou zmenou je, že pôvodný systém vydávania poukážok SIEA sa rozšíri o tzv. "zásobník žiadostí", aby mohli domácnosti žiadať o poukážky priebežne. Podrobnejšie informácie vám prinesieme čoskoro.

V rámci národného projektu Zelená domácnostiam II
by mali mať slovenské domácnosti možnosť získať príspevky na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie
už v prvom štvrťroku 2019

 

Aby mohli domácnosti využiť na inštaláciu aj jarné obdobie, budú poukážky spočiatku vydávané prostredníctvom jednotlivých kôl tak ako v minulosti. "Keď bude k dispozícii upravený informačný systém na vydávanie poukážok, prejde sa na nový spôsob so zásobníkom žiadostí, ktorý umožní, aby mohli domácnosti žiadať o poukážky priebežne," uviedla generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Alexandra Velická v reakcii na vyzvanie na predloženie národného projektu, ktoré bolo zverejnené 14. decembra 2018.

Nasledujúce kolá sa budú pre každý druh podporovaných zariadení vyhlasované samostatne. Aj nový projekt má prispieť predovšetkým k plneniu tých ukazovateľov Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktoré sa týkajú zvýšenia inštalovaného výkonu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. V rámci projektu bude do roku 2023 podporených v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja ďalších 25-tisíc inštalácií s celkovým inštalovaným výkonom 140 MW.

Aj v druhej fáze projektu môžu poukážky pokryť maximálne 50% oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia (vrátane montáže) a inštalácia musí byť zrealizovaná až po vydaní poukážky. Naďalej bude prioritou dôraz na minimalizáciu znečisťovania ovzdušia. Napríklad namiesto kotlov na uhlie budú preto podporované len inštalácie kotlov na biomasu. Jedna zo zmien sa týka aj fotovoltických zariadení, kde sa už nebudú uprednostňovať inštalácie s využitím akumulácie vyrobenej elektriny do batérií, ale samotné batérie budú oprávneným výdavkom. Zohľadňovať sa bude aj aktuálny vývoj cien zariadení na trhu. Výška podpory bude uvedená v nových všeobecných podmienkach národného projektu zverejných spolu s harmonogramom plánovaných kôl po schválení projektu.

Prostredníctvom projektu Zelená domácnostiam
bolo od roku 2015 vďaka európskej a štátnej podpore

18502 podporených domácností

v našich domácnostiach inštalovaných 18502 zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje

využitých poukážok za 41 mil eur

bolo využitých poukážok pre domácnosti v celkovej hodnote už viac ako 41 miliónov eur

tisíce inštalovaných zariadení

6974 slnečných kolektorov, 5242 tepelných čerpadiel a 3673 fotovoltických systémov

v ponuke 3600 typov zariadení

vyhlásených 28 kôl, v ktorých si domácnosti mohli vybrať až z 3600 typov zariadení

 

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu