Blog

Podpora z projektu Zelená domácnostiam II na rok 2021

Podpora z projektu Zelená domácnostiam II na rok 2021

Po tom čo sa v prvej polovici februára 2021 znova otvorili zásobníky projektu Zelená domácnostiam II, mohli domácnosti naďalej podávať žiadosti o poukážky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Od začiatku februára 2021 SIEA doručila domácnostiam 1 727 poukážok v hodnote viac ako 3,4 milióna eur, pričom sú v evidencii tisíce ďalších žiadostí v hodnote miliónov eur, ktoré sú už zarezervované a čakajú na vydanie poukážok.

 

Už veľmi krátko na to bol však tohtoročný zásobník pre tepelné čerpadlá naplnený a momentálne je pozastavený. Celkovo je v zásobníku projektu Zelená domácnostiam II zaregistrovaných 1967 nových žiadostí o poukážky na tepelné čerpadlá v hodnote viac ako 5,7 miliónov eur. Z celkovej sumy 10,8 miliónov eur, doplnenej do zásobníkov na tento rok, bolo na tepelné čerpadlá vyčlenených 6 miliónov €. Tí, ktorí sa stihli zaregistrovať, postupne poukážku získajú, pričom poradie svojej žiadosti môžu sledovať v zásobníku a na inštaláciu sa tak včas pripraviť. K prvej časti nových žiadostí už boli poukážky vydané. Na inštaláciu zariadení majú domácnosti tento rok predĺženú lehotu až 5 mesiacov od vydania.

Žiadosť o poukážku môžete podať tu

Fotovoltaické panely

Registrácia žiadosti o poukážku

Solárne panely

Registrácia žiadosti o poukážku

Tepelné čerpadlá

Registrácia žiadosti o poukážku

Kotly na biomasu

Registrácia žiadosti o poukážku

Do tohtoročných zásobníkov boli zaradené všetky zostávajúce finančné prostriedky z projektu Zelená domácnostiam II. k februáru 2021. Nevyužité prostriedky sa presunú do ďalšieho oprávneného obdobia. Termíny nasledujúcich oprávnených období budú zverejnené pred skončením aktuálnych oprávnených období. Zavedenie systému tzv. zásobníkov má zabezpečiť, že podporu môže využiť každý, kto požiada a splní podmienky. Pre zvýšenie transparentnosti celého procesu, je priebežný stav zásobníkov možné sledovať aj online na stránke zelenadomacnostiam.sk. Zoznam všetkých žiadostí čakajúcich v zásobníkoch na vydanie poukážky je teda verejný. Okrem poradia žiadostí v zásobníkoch je možné sledovať aj prehľad využitia vyčlenených finančných prostriedkov pre daný druh zariadenia od začiatku projektu do konca aktuálneho oprávneného obdobia a hodnotu poukážok v obehu. Od aktuálneho stavu závisí, kedy budú vydávané ďalšie poukážky.

Nové poukážky sú vydávané postupne v závislosti od toho, koľko poukážok je v obehu, teda podľa toho, ako sú podávané žiadosti o preplatenie poukážok k už dokončeným inštaláciám. Projekt Zelená domácnostiam II pomáha nielen domácnostiam, ale v čase všetkých pandemických opatrení stimuluje aj podnikateľské prostredie, ktoré má možnosť naďalej fungovať. Výška podpory na konkrétne zariadenie závisí od inštalovaného výkonu zariadenia. Maximálny príspevok na tepelné čerpadlá je 3400 eur, pri slnečných kolektoroch je to 1750 eur a po 1500 eur môžu získať domácnosti na inštalácie fotovoltických panelov a kotlov na biomasu. Od roku 2019 bolo prostredníctvom projektu z európskych prostriedkov podporených 11 354 nových zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v celkovej hodnote 22,7 milióna eur. Celkom je v projekte na podporu inštalácií určených 37 miliónov eur.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu