Blog

Podlahové vykurovanie v spojení s tepelným čerpadlom

Podlahové vykurovanie v spojení s tepelným čerpadlom

Tradičné vykurovanie radiátormi je v rodinných domoch stále častejšie nahradzované nízkoteplotným podlahovým systémom a v novostavbách sa už stalo štandardom. Jeho hlavné výhody sú úsporná prevádzka, zabudovanie v podlahe bez rušivých vplyvov v interiéri, rovnomerné šírenie tepla do priestoru a pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Podlahovým vykurovaním sa znižuje riziko prechladnutia a zlepšuje celková pohoda v interiéri. Tieto výhody sa ešte znásobujú a rozširujú o ďalšie, ak je srdcom vykurovacieho systému nízkoteplotné tepelné čerpadlo s optimálnym výkonom.

Vďaka podlahovému vykurovaniu je plošné rozloženie teploty vzduchu rovnomerné a jeho prúdenie v miestnosti nízke. Podlahové vykurovanie ohrieva aj steny obklopujúce vykurovanú miestnosť a od stien sa ohrieva vzduch, ktorý si zachováva relatívnu vlhkosť, čo priaznivo pôsobí na dýchanie. Výkon podlahového vykurovania je okrem iných vplyvov závislý aj od typu povrchovej vrstvy podlahy. Povrchová teplota podlahy musí byť pomerne nízka, okolo 30 °C, aby boli dodržané hygienické limity. Teplota samotného vykurovacieho telesa je preto maximálne 50 °C, a to z neho robí nízkoteplotný spôsob vykurovania.

Podlahové vykurovanie v spojení s tepelným čerpadlom

VÝHODY PODLAHOVÉHO VYKUROVANIA

Ekonomicky výhodné

Podlahové vykurovanie šetrí peniaze. S podlahovým kúrením vykurujete teplotou o niekoľko stupňov nižšou pri vyššom tepelnom pohodlí. Vďaka ideálnemu rozvrstveniu teplôt nedochádza k hromadeniu teplého vzduchu na jednom mieste.

Ideálna tepelná pohoda

Oblasť chodidiel a nôh má zaistený tepelný komfort vďaka optimálnej teplote. Toto pohodlie vám zabezpečí len podlahové vykurovanie. Vykurovanie radiátormi spôsobuje cirkuláciu vzduchu a vytvára nerovnomerné tepelné zóny.

Dostupné pre každého

Často je ešte stále podlahové vykurovanie spájané s luxusom a vysokou cenou. Určite je komfortné a luxusné pre váš organizmus, ale nie drahé. Vybudovanie systému s klasickými radiátormi je takmer rovnako finančne náročné ako podlahové.

Obmedzenia pre použitie podlahového kúrenia v podstate neexistujú. Zásadnou podmienkou je zabezpečenie tepelných strát vykurovaného objektu bez toho, aby bola prekročená maximálna povolená teplota podlahy. Za ideálny spôsob vykurovania sa považuje vykurovanie s takým rozložením teplôt v miestnosti, pri ktorom je teplota vzduchu o približne 3 °C nižšia, ako pri nohách. Práve na tento účel je najlepšie podlahové vykurovanie.

ideálna kombinácia s tepelným čerpadlom

získate pohodlné a ekologické prostredie

nízke energetické a prevádzkové nároky

estetický interiér, optické rozšírenie priestoru

prirodzená vlhkosť vzduchu je udržiavaná

takmer minimálne vírenie prachu v interiéri

ľubovoľná možnosť podlahovej krytiny

ekonomické vykúrenie vysokých priestorov

tepelná pohoda, regulácia každej miestnosti

dlhá životnosť a bezúdžbovosť systému

samoregulačná schopnosť systému

systém použiteľný aj na chladenie interiéru

ČO JE TREBA VEDIEŤ PRED INŠTALÁCIOU

Pomalšie reakcie systému

Nahrievací a vykurovací čas systému je dlhší ako v prípade klasického kúrenia. Táto nevýhoda je však vyvážená veľkou zotrvačnosťou energie vo vyhriatej podlahe. Najlepšie sa uplatní v trvale obývaných priestoroch.

Mierne vyššia investícia

Počiatočná investícia do podlahového vykurovania je o niečo vyššia, ako v prípade klasického vykurovania, aj preto si je potrebné pri rozhodovaní zhodnotiť náklady na inštaláciu, nie len na vykurovanie samotné.

Rozvrhnutie miestnosti

Je vhodné už v čase prípravy uvažovať nad rozmiestnením nábytku tak, aby neprekrýval väčšinu plochy podlahy, pretože vtedy sa teplo zachytáva v nábytku a nedistribuuje sa do priestoru v dostatočnej miere.

Podlahové vykurovanie v spojení s tepelným čerpadlom

DÔLEŽITÉ JE SPRÁVNE POCHOPENIE ÚČELU

Pred inštaláciou podlahového vykurovania je potrebné správne pochopenie účelu, konštrukčného vyhotovenia a spôsobu prevádzkovania tohto vykurovania. Celkom inak sa postupuje, ak chceme tento spôsob vykurovania použiť v rodinnom dome, bytovom dome, v kostole alebo fabrike. Podlaha v pobytových zónach by nemala prekročiť 28 °C.

Výnimku sú nepobytové zóny - budovy s masívnymi stavebnými konštrukciami, alebo so zdrojmi vlhkosti a veľkými presklenými plochami. Väčšinou sa nejedná o stále vykurovanie, takže je dôležité poznať spôsob prevádzky.

Ďalšou otázkou je regulácia, preto musí byť medzi objektom a systémom vykurovania správna interakcia, a to od zdroja tepla, cez návrh samotného podlahového vykurovania až po voľbu adekvátnej meracej, regulačnej a automatizačnej techniky. Inak prevádzka objektu, napriek výhodám podlahového teplovodného vykurovania, nemusí vykazovať uvedené energetické a pohodové parametre.

Pre lepšiu reguláciu a rozloženie teplôt je vhodné, aby každá väčšia miestnosť mala svoj okruh. Ak má priestor väčšiu plochu, je potrebné navrhnúť väčší počet vykurovacích okruhov a malé miestnosti je možné pospájať do jedného okruhu. Veľkosť vykurovacej plochy jedného okruhu nemá byť väčšia ako 25 m.

Podlahové vykurovanie v spojení s tepelným čerpadlom

NAJPOUŽÍVANEJŠIE SYSTÉMY

Podlahové vykurovanie so systémovou doskou je najdrahšie riešenie, ktoré zdokonaľuje a uľahčuje montáž. Informácie z niektorých zdrojov o nižšom výkone tohto systému kvôli výstupkom sú neopodstatnené, tepelný tok totiž smeruje nahor, zo spodnej strany udáva tepelný odpor hrúbka izolácie a zvyšok výkonu je nazbieraný nad rúrkou. Navyše tento systém poskytuje dokonalú ochranu rúrky pred mechanickým poškodením.

Podlahové vykurovanie s použitím kari rohože bol veľmi obľúbený v minulosti, teraz sa už môže považovať za prežitok. Rúrky sa priväzujú o kari rohože sťahovacími páskami alebo sa na výstuž upevňujú špeciálne príchytky, do ktorých sa uloží rúrka pre podlahové vykurovanie. Po statickej stránke nie sú kari rohože vo vrstve poteru pre bežné prevádzkové zaťaženie potrebné. Pre náročnejšie zaťaženia už existujú vhodnejšie spôsoby bezpečného prenosu zaťaženia.

Podlahové vykurovanie s použitím rastrovanej fólie na stavebný polystyrén je jeden z najpoužívanejších systémov na Slovensku a mimoriadne obľúbený medzi montérmi. Jedná sa o podobný systém ako je podlahové vykurovanie s doskou, ale namiesto systémovej dosky sa použije klasický stavebný polystyrén a namiesto originál natavenej ochrannej fólie sa použije transparentná alebo hliníková fólia s nakresleným rastrom pre pokládku vykurovacích rúrok.

VÝKON + CENA + KVALITA

Ak je vašim cieľom pomer výkon - cena - kvalita, najlepšou voľbou je podlahové vykurovanie v kombinácii s nízkoteplotným tepelným čerpadlom. Optimálny výkon tepelného čerpadla je zárukou vysokej hospodárnosti systému, fungujúceho v ideálnych výstupných teplotách. Ak uvažujete o podlahovom kúrení, je pre vás práve kombinácia s tepelným čerpadlom jasná a najlepšia voľba.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu