Blog

Oplatí sa investovať do tepelných čerpadiel?

Oplatí sa investovať do tepelných čerpadiel?

S každou novou generáciou si spoločnosť viac uvedomuje životné prostredie, svoju uhlíkovú stopu a celkovú účinnosť domácich systémov, zariadení a spotrebičov. Preto nie je prekvapením, že tepelné čerpadlá sa stali obľúbeným riešením pre tých, ktorí hľadajú energeticky úsporný a finančne nenáročný spôsob, ako si vytvoriť teplý a útulný domov. Problém je, že to, čo sa na prvý pohľad môže zdať ako dokonalé riešenie, sa čoskoro ukáže ako príliš zložité a začne vyvolávať otázku, či je vôbec takáto investícia rozumná. 

 Prvou podstatnou vecou, ktorú je potrebné si uvedomiť je, že tepelné čerpadlá môžu mať značné počiatočné náklady na inštaláciu a že inštalácia tepelného čerpadla môže byť technicky náročná. Pred inštaláciou tepelného čerpadla je dôležité, aby váš inštalatér pochopil rôzne prvky, ako napríklad súčasný pohyb tepla alebo izolácie vo vašom dome, miestnu geológiu, ak uvažujete o tepelnom čerpadle so zemným zdrojom, a samozrejme vaše jedinečné potreby v oblasti vykurovania a chladenia.

Aby ste pochopili, prečo sa oplatí dlhodobo investovať do tepelného čerpadla, musíte sa pozrieť na celú záležitosť komplexne a zistiť, ako dlhodobé výhody prevážia počiatočné náklady. Tu je päť vynikajúcich príkladov, prečo sa do tepelného čerpadla oplatí investovať čas aj financie.

Nižšie prevádzkové náklady   

Hoci tepelné čerpadlá vyžadujú značnú počiatočnú investíciu, nie je pochýb o tom, že ich prevádzka môže byť z dlhodobého hľadiska nákladovo efektívnejšia. Ak hľadáte lacný a jednoduchý spôsob, ako sa stať energeticky efektívnejšími a ušetriť na účtoch za energie, budú pravdepodobne vhodnejšie iné riešenia, ako napríklad izolácia podkrovia alebo dutých stien.

 

Vyjadrenie špecialistu

Ak v súčasnosti používate na vykurovanie domu a ohrev vody plyn, systém tepelného čerpadla vám v krátkodobom horizonte nemusí priniesť požadované finančné úspory a na preukázanie návratnosti investície bude potrebný dlhší čas. Ak však v súčasnosti používate na vykurovanie svojho domu olej, elektrinu, kvapalný plyn alebo tuhé palivá, tepelné čerpadlo so vzduchovým alebo zemným zdrojom je dobrým spôsobom, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu a ušetriť peniaze na účtoch za energiu.

Univerzálnosť

Skutočne bezkonkurenčnou výhodou technológie tepelného čerpadla je jeho všestrannosť. Prevádzka tepelného čerpadla spotrebuje menej elektrickej energie je energia vytvoreného tepla, takže tepelné čerpadlá môžu byť mimoriadne efektívnym a účinným komplexným riešením pre všetky potreby domu na vykurovanie a prípravu teplej vody.

Či už máte doma podlahové vykurovanie, ohrievače, fancoilové zariadenia, radiátory, zásobník teplej vody alebo kotol – za predpokladu, že ste si vybrali správne tepelné čerpadlo a výkon pre vaše radiátory, tepelné čerpadlo je dostatočne univerzálne na to, aby bolo možné ho pripojiť k akýmkoľvek radiátorom vo vašej domácnosti a zabezpečilo vám útulné, teplé miestnosti a horúce parné sprchy podľa vašej požiadavky, a to bez ohľadu na počasie.

Vhodnosť

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že všetky tepelné čerpadlá robia to isté, ich odlišnosť a jedinečnosť spočíva v tom, že pre každý typ domu, potreby a požiadavky existuje správny typ tepelného čerpadla. Napríklad nízkoteplotné tepelné čerpadlo vzduch-voda by bolo dobrou voľbou pre novostavbu rodinného domu. Je to preto, že novopostavené nehnuteľnosti sú vo všeobecnosti dobre izolované, a preto si nevyžadujú žiadne dodatočné izolačné práce.

Staršie domy si budú vyžadovať trochu viac príprav, ako je izolácia dutých stien a zasklenie izolačným sklom, ale s malým prieskumom a správnym poradenstvom určite nájdete tepelné čerpadlo, ktoré je z hľadiska parametrov vášho domu primerané a vhodné pre vaše individuálne podmienky a potreby.

 

Dlhá životnosť

Hypotetická životnosť tepelného čerpadla je relatívne dlhá, niektorí ľudia hovoria až o 50 rokoch, priemerná životnosť dobre udržiavaného systému tepelného čerpadla však môže dosiahnuť približne 20 až 30 rokov. Vzhľadom na technologický pokrok a legislatívu môže mať zmysel aj výmena tepelného čerpadla o niečo skôr. Bez ohľadu na to by ste za tento čas mali ušetriť obrovské množstvo peňazí a emisií oxidu uhličitého, takže sa vám investícia vráti a k nej aj niečo navyše.

Systém tepelného čerpadla bude mať oveľa kratšiu dobu návratnosti, ak nahradí elektrický, olejový alebo uhoľný vykurovací systém, v takom prípade sa však oplatí zvážiť vlastné dlhodobé plány, či si plánujete nehnuteľnosť ponechať dostatočne dlho na to, aby ste si zabezpečili finančnú návratnosť, a ak nie, mali by ste preskúmať, či prítomnosť tepelného čerpadla môže zvýšiť aj predajnú alebo nájomnú hodnotu vášho domu.

Zvýšená bezpečnosť

Tepelné čerpadlá sú bezpečnejšie ako vykurovacie systémy založené na spaľovaní. Ich prevádzka je bezpečná a na výrobu tepla nepotrebujú spaľovať palivo, pretože využívajú elektrickú energiu. Keďže sa nespaľuje žiadne palivo, neexistuje riziko úniku paliva a jeho vznietenia v miestnosti. Takisto neprodukujú žiadny dym ani lokálne emisie, čím sa eliminuje riziko otravy oxidom uhoľnatým. Hoci sú moderné plynové kotly oveľa bezpečnejšie ako kedysi, riziko úniku oxidu uhoľnatého alebo v extrémnych prípadoch aj výbuchu je stále prítomné.

Všetky vykurovacie systémy je nevyhnutné pravidelne udržiavať a servisovať tak, aby sa zabezpečila ich spoľahlivosť a účinnosť. Tepelné čerpadlá sa v tomto ohľade nelíšia. Pravidelná údržba je nevyhnutná na zabezpečenie bezproblémovej prevádzky a dlhej životnosti systému. 

Niet pochýb o tom, že inštalácia tepelného čerpadla môže byť vážnou časovou a finančnou investíciou, ale za predpokladu, že váš dom a okolnosti sú pripravené na čo najlepšie využitie takéhoto systému, sa vďaka dlhodobým výhodám naozaj oplatí do tepelného čerpadla investovať.

Máte záujem dozvedieť sa viac o našej ponuke tepelných čerpadiel? Kontaktujte niektorého z našich odborníkov a prediskutujte svoje potreby.

 

Získajte bezplatnú ponuku

 

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Prihlásiť sa

Menu